Mattarella je također osudio ponovnu pojavu antisemitizma kao rezultat rata između Izraela i Hamasa.            Foto: Fena

Glavni izazovi sa kojima se svijet danas suočava predstavljaju prijetnju samom njegovom opstanku, rekao je predsednik Italije Sergio Mattarella u ponedeljak, prenosi ANSA.

"Izazovi s kojima se čovječanstvo suočava dovode opstanak planete u opasnost, počevši od posljedica klimatskih promjena do ratova – koji nas vraćaju u doba koje ne bi smjelo da se ponovi i u kojem stanovnici postaje taoci agresivnih politika njihovih vlada", rekao je Mattarella na 16. konferenciji italijanskih ambasadora u svijetu u Ministarstvu vanjskih poslova u Rimu.

Dodao je da ne bismo smjeli svoditi napad Ruske Federacije na Ukrajinu na samo regionalnu dimenziju jer bi to bila kritična greška.

"Destabilizujući efekti te agresije se osjećaju u svim krajevima svijeta i krše međunarodne instrumente saradnje i dijaloga", nastavio je on, dodajući da je “ponovno pojavljivanje, u trećem milenijumu, imperijalnog načina razmišljanja neprihvatljivo”.

To je, nastavio je predsjednik Mattarella, "elementarni razlog da se fokusiramo na multilateralizam za one zemlje, poput Italije, koje odbacuju imperijalističke namjere i nemaju ambiciju da budu ničiji 'satelit', već da ravnopravno sarađuju sa svima državama i narodima dobre volje, također kako bi upravljali globalizacijom, čineći je podudarnom s konceptima slobode i blagostanja".

Vraćajući se na rusku invaziju na Ukrajinu, Mattarella je rekao da je "u protekla 22 mjeseca ukrajinski narod stajao protiv agresije, ali još jednom vidimo da civilno stanovništvo plaća najveću cijenu".

"Ovdje, kao i u Gazi, potrebno je pooštriti pravila međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Mattarella.

Dodao je da je neprihvatljivo da se u oružanim sukobima u ovom stoljeću vrše napadi i odmazde nad nemoćnim civilnim stanovništvom.

"Na međunarodnoj zajednici je da spriječi nove avanture ovakve politike ugnjetavanja koja pronalazi podstrekače u različitim situacijama i na različitim kontinentima", rekao je on.

Mattarella je također osudio ponovnu pojavu antisemitizma kao rezultat rata između Izraela i Hamasa.

On se također založio za upotrebu većinskog glasanja na evropskom nivou kako bi se osiguralo da proširenje Evropske unije i političke i ekonomske integracije idu skupa.

"Proširenje i produbljivanje mehanizama ekonomske i političke integracije dva su blisko povezana aspekta. Da bi Evropska unija mogla da igra relevantnu ulogu na unutrašnjem i međunarodnom planu, oni moraju ići ruku pod ruku", rekao je Mattarella.

TRT Balkan / agencije