"Plaćam cijenu za razotkrivanje PYD propagande“, navela je Netjes na Twitteru.     Foto: AA

Nizozemska novinarka i istraživačica Rena Netjes objavila je kako prima prijetnje smrću od terorističke organizacije PKK na društvenim mrežama, kao i putem e-pošte,

“Proteklih nekoliko sedmica primala sam prijetnje smrću i druga upozorenja s računa Rojava Kurdish (uključujući i iz Pariza). Večeras sam dobila e-poruke da su moj profil napravili na lezbijskim/gej/seksualnim računima. Plaćam cijenu za razotkrivanje PYD propagande“, navela je Netjes na Twitteru.

U online izvještaju pod naslovom “YPG/PYD tokom sirijskog sukoba“, koji je objavljen još u aprilu 2021. godine, Netjes i njezin kolega istraživač Erwin Van Veen zaključili su da je ono što proizilazi iz analize, da je to organizacija koja je nemilosrdno slijedila svoj cilj - uspostaviti i kontrolirati vlastiti autonomni teritorij i sferu djelovanja.

“Dosije YPG/PYD-a dodatno je pomućen utjecajem koji organizacija izvan Sirije, naime PKK, ima nad njima... Kao što se događa, PKK slijedi regionalnu agendu koja uključuje sukob s nekoliko drugih entiteta, poput Turkiye i KDP-a. Veza YPG/PYD-a s PKK-om čini podršku koju traži od vanjskih strana kao što su države članice EU-a niti izvedivom niti prikladnom.

PKK i njegov sirijski ogranak YPG koristili su se terorističkim bazama u Turkiye, na sjeveru Iraka i Sirije za planiranje i izvođenje napada na Turkiye. Grupa je radila na stvaranju terorističkog koridora duž sirijske granice, prijeteći i sirijskim mještanima i obližnjim turskim stanovnicima.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koja se nalazi na popisu terorističkih organizacija u Turkiye, SAD-u i Evropskoj uniji, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene i djecu.

Turkiye je od 2016. godine izvela tri uspješne antiterorističke operacije preko svoje granice na sjeveru Sirije kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora. Bile su to operacije Štit Eufrata (2016.), Maslinova grančica (2018.) i Izvor mira (2019), a turski zvaničnici najavljuju i moguće nove slične operacije.

TRT Balkan / agencije