Rast pretplatnika platforme pokazuje otpornost dok se američka zabavna industrija bori s paralizirajućim štrajkom pisaca i glumaca. / Photo: AFP

Netflix je saopćio da su se pretplate povećale za gotovo 6 miliona nakon ukidanja dijeljenja lozinki.

Gigant za streaming završio je nedavno završeno tromjesečje s ukupno 238 miliona pretplatnika i profitom 1,5 milijardi dolara, navodi se u saopćenju o zaradi u srijedu.

Do porasta broja pretplatnika došlo je nakon što je potencijalno paralizirajući štrajk pisaca i glumaca pogodio američku industriju zabave, ali analitičari kažu da je Netflix bolje pozicioniran od svojih rivala da prebrodi oluju.

"Stalno smo za stolom i pregovaramo sa svima širom industrije", rekao je izvršni direktor Netflixa Ted Sarandos tokom prezentacije zarade u srijedu.

"Moramo završiti ovaj štrajk kako bismo svi mogli naprijed."

Prihodi su bili niži nego što se očekivalo, jer je Netflix ostvario prodaju od 8,2 milijarde dolara u periodu od aprila do juna, što je smanjilo dionice kompanije za više od 8 posto u trgovanju nakon radnog vremena na Wall Streetu.

Strateški obračun

Netflix je u maju postrožio svoje mjere protiv korisnika koji dijele lozinke s ljudima izvan njihove uže porodice, dok nastoji povećati prihod nakon teškog perioda prošle godine.

Ranije ove godine kompanija se žalila da više od 100 miliona domaćinstava dijeli svoje lozinke.

"Iskreno, strategija lozinki funkcionira", rekao je glavni investicijski direktor Navellier and Associates Louis Navellier za Netflix.

"Bio sam oduševljen rezultatima; mislim da je odlično odrađeno zajedno s porastom broja pretplatnika."

U svojoj izjavi o zaradi, kompanija je rekla da će ova politika biti proširena na sva njena tržišta širom svijeta.

Kako bi promijnio korisnike koji ne plaćaju, Netflix je uveo račune "zajmoprimca" ili "dijeljene" račune u koje pretplatnici mogu dodati dodatne gledaoce po većoj cijeni ili prenijeti profile na nove račune.

Netflix je pokrenuo ponudu subvencioniranu reklamama otprilike u isto vrijeme kada je došlo do ovih izmjena, a u srijedu je eliminirao svoj najjeftiniji paket bez oglasa koji je koštao 10 dolara mjesečno u SAD-u.

"Odluka da se smanji osnovni nivo je pokušaj da se pojačaju reklame povećanjem razlike u cijeni između paketa s reklamama i bez reklama", rekao je glavni analitičar Insider Intelligence Ross Benes.

Pretplata na Netflix s oglasima dostupna je u Sjedinjenim Državama za 7 američkih dolara mjesečno.

Benes procjenjuje da će Netflix ove godine generirati 770 miliona dolara prihoda od reklama u SAD-u i više od milijardu dolara do 2024. godine.

TRT Balkan