Procjenjuje se da je više stotina zaposlenih na Twitteru prošle sedmice dalo otkaz.     Foto: AP

„Ponovno pokretanje verifikacije odgađa se dok god se ne postigne velika pouzdanost u pogledu zaustavljanja lažnog predstavljanja (na mreži). Vjerovatno će se koristiti različite provjere za organizacije u odnosu na pojedince“, napisao je Musk na Twitteru, prenosi Reuters.

Takozvana "plava kvačica" ranije je bila rezervisana za verifikovane naloge političara, poznatih osoba, novinara i drugih javnih ličnosti.

Opcija pretplate na "plavu kvačicu", koja je otvorena za svakoga ko je spreman platiti, uvedena je ranije ovog mjeseca kako bi Twitter povećao prihode jer se Musk bori da zadrži oglašivače.

Twitter je pauzirao uslugu pretplate od 8 dolara (4 eura) za verifikaciju naloga jer su se lažni nalozi razmnožili ‘kao pečurke’, poručivši da će pretplata biti ponovo pokrenuta 29. novembra.

Musk je također na Twitteru objavio da je ova društvena mreža prošle sedmice povećala broj korisnika za 1,6 miliona, što je "još jedan historijski rekord".

Oglašivači na Twitteru, uključujući velike kompanije poput General Motorsa, Mondelez Internationala, Volkswagena, obustavili su reklamiranje na ovoj platformi zbog kontroverznih odluka novog šefa te društvene mreže.

Procjenjuje se da je više stotina zaposlenih na Twitteru prošle sedmice dalo otkaz, nakon što im je Musk postavio ultimatum da se do četvrtka, 17. novembra, prijave za „duge radne sate pod visokim intenzitetom" - ili da odu.

Tanjug