Preklopni, tzv. “leptir” noževi mogu se u Njemačkoj kupiti za manje od 20 eura.           Foto: Getty Images

Napadi nožem postali su sve učestaliji u Njemačkoj. Prema policijskim statistikama, 2023. godine prijavljeno je više od 13.844 napada nožem, što predstavlja značajan porast u odnosu na prethodnu godinu, kada se desio 10.131 napad.

Ovaj porast izazvao je zabrinutost među građanima i vlastima, a sve se češće govori o potrebi za strožim kontrolama nošenja noževa u javnosti. Stručnjaci upozoravaju da, iako ovi podaci odražavaju povećanu prijetnju, oni su također rezultat boljeg prijavljivanja i evidencije nasilnih incidenata.

Jochen Kopelke, predstavnik njemačkog policijskog sindikata, predložio je da se ljudima koji posjeduju ilegalne noževe ponudi besplatna godišnja pretplata na Netflix kao način borbe protiv sve učestalijih napada nožem u zemlji.

Prijedlog se temelji na pretpostavci da bi ovakav podsticaj mogao privući mlađu populaciju, koja se dovodi u vezu s ovakvim zločinima. Netflix, kao popularna streaming platforma, možda može motivisati ljude da se odreknu oružja.

Preklopni, tzv. “leptir” noževi mogu se u Njemačkoj kupiti za manje od 20 eura, dok godišnja pretplata na Netflix iznosi oko 200 eura.

Prijedlog je izazvao i kritike, jer mnogi smatraju da je ovakav prijedlog slab da bi stvarno motivisao predaju oružja, i da se time umanjuje ozbiljan problem nasilja.

Njemačka već ima stroge zakone koji regulišu nošenje noževa u javnosti. Oštrice veće od 12 cm su zabranjene, a u određenim područjima, poznatim kao "zone bez oružja", za nošenje bilo kakvih noževa predviđene su kazne.

Sve to ima za cilj smanjenje dostupnosti opasnog oružja u javnim prostorima, ali porast napada pokazuje da je potrebno dodatno djelovanje.

Prijedlog o Netflix pretplati kao podsticaju za predaju ilegalnih noževa jeste inovativan pristup rješavanju problema nasilja u Njemačkoj, ali mnogi sumnjaju u to da bi mogao riješiti problem rastućeg nasilja u ovoj zemlji, tvrdeći da su potrebne mnogo ozbiljnije i strože mjere da bi se zaštitili građani.

TRT Balkan