Novi plan ima za cilj finansiranje investicija koje su potrebne kako bi Netflix zadržao poziciju lidera u industriji koju je pokrenuo.   Foto: Reuters

Netflix će sarađivati s Microsoftom na pokretanju jeftinijeg plana pretplate koji uključuje reklame, rekle su kompanije, dok se ovaj gigant prenosa bori za privlačenje klijenata.

Netflix je u srijedu objavio plan za razvoj jeftinije ponude nakon razočaravajućeg prvog tromjesečja u kojem je izgubio pretplatnike prvi put u deceniji i nakon godina otpora samoj ideji prikazivanja oglasa.

Pretplata podržana oglasima bit će dodatak na tri opcije koje su već dostupne, a najjeftinija je 10 dolara mjesečno u Sjedinjenim Državama.

Microsoft će biti odgovoran za dizajniranje i upravljanje platformom za oglašivače koji žele nuditi oglase korisnicima Netflixa.

"Još je veoma rano i imamo mnogo toga da uradimo", rekao je u izjavi Greg Peters, glavni operativni direktor Netflixa.

Microsoft je dodao da će oglašivači "imati pristup Netflixovoj publici i premium povezanom TV inventaru".

Održavanje vodeće pozicije

Dodavanje reklama znači da će se Netflix izložiti određenim problemima, uključujući debate o prikupljanju ličnih podataka potrošača u masovnim razmjerima kako bi se na njih usmjerilo unosnijim, personaliziranim oglasima.

Analitičare nije iznenadio Netflixov izbor, Microsoft, jer nudi manje sukoba interesa za Netflix nego neke druge kompanije.

"Za razliku od tri najbolja prodavača oglasa, Google, Meta i Amazon, Microsoft nije reklamirao konkurentske proizvode za prenos," napisao je analitičar Ross Benes.

Nakon više godina gomilanja pretplatnika, Netflix je izgubio 200.000 korisnika širom svijeta u prvom tromjesečju, u odnosu na kraj 2021, što je dovelo do pada njegovog udjela.

Gigant streaminga reagovao je najavom oglašavanja na servisu, s ciljem finansiranja investicija neophodnih za održavanje pozicije lidera u industriji koju je pokrenuo.

Netflix je naveo da će postati oštriji u dijeljenju prijava i lozinki, koje mnogim ljudima omogućuju da ne plaćaju pristup sadržaju platforme.

TRT Balkan