Netanyahu je razgovarao telefonom sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom, a tom prilikom mu je čestitao "Dan nezavisnosti 4. jula", saopćeno je iz Ureda izraelskog premijera.      Foto: AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom rekao je kako nema namjeru stati sa napadima na Gazu dok ne ostvari svoje ciljeve.

Netanyahu je razgovarao telefonom sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom, a tom prilikom mu je čestitao "Dan nezavisnosti 4. jula", saopćeno je iz Ureda izraelskog premijera.

Netanyahu je obavijestio Bidena o odluci da pošalje izraelsku delegaciju na indirektne pregovore između Tel Aviva i Hamasa radi razmjene zarobljenika.

Tokom sastanka, Netanyahu je također poručio Bidenu da će Izrael nastaviti s napadima u Gazi "sve dok ne postigne svoje ciljeve".

U saopćenju koje je jučer dao Mossad, izraelska vanjska obavještajna služba, objavljeno je da su strane koje posreduju u pregovorima o razmjeni zarobljenika prenijele odgovor Hamasa na ponudu o prekidu vatre izraelskom pregovaračkom timu.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant, na sastanku sa porodicama zatvorenika, rekao da je administracija Tel Aviva "bliža nego ikada" sporazumu o razmjeni zatvorenika sa palestinskim grupama u Pojasu Gaze.

Najavljeno je da će Netanyahu u četvrtak sazvati Kabinet sigurnosti kako bi razgovarali o Hamasovom odgovoru.

Izraelski mediji su objavili da je Netanyahu odlučio poslati izraelsku delegaciju na pregovore kako bi se postigao sporazum o razmjeni zarobljenika između Tel Aviva i Hamasa.

TRT Balkan / agencije