"Demonstracije su takođe u toku u Tel Avivu, Herzliyi i raznim drugim gradovima", navodi se u izvještaju.      Foto: Reuters

Desetine Izraelaca okupile su se u nedjelju ispred rezidencija 18 zvaničnika, pozivajući na hitan sporazum o razmjeni talaca s palestinskom grupom otpora Hamas.

"Ujutro su se desetine ljudi okupile ispred rezidencija 18 članova koalicione vlade, uključujući ministra odbrane Yoava Gallanta, ministrice prometa Miri Regev i ministra vanjskih poslova Israela Katza", objavio je kanal Makan, povezan s Izraelskom javnom radiodifuznom korporacijom.

Demonstranti su blokirali željeznicu u Al Qudsu/Jerusalemu, pozivajući na hitan sporazum kako bi se osigurao povratak talaca iz Gaze.

"Demonstracije su takođe u toku u Tel Avivu, Herzliyi i raznim drugim gradovima", navodi se u izvještaju.

Ministar za naseljavanje Orit Strock je rekao da je neizvjesno je da li će vlada izdržati i ispuniti svoj mandat, ali da im je cilj da postignu što više mogu.

Yedioth Ahronoth je u subotu objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da pregovaračka delegacija "treba da otputuje u ponedjeljak kako bi nastavila razgovore o sporazumu".

Prema zvaničnim izraelskim izvorima, nastavljeni su indirektni pregovori između Tel Aviva i Hamasa koji imaju za cilj razmjenu izraelskih talaca za palestinske zatvorenike i dogovor o prekidu vatre u Gazi.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima od tada je ubijeno više od 38.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije