"Izrael se sprema promijeniti situaciju na granici s Libanom, ali se nada da to neće biti potrebno", rekao je u nedjelju izraelski premijer Benjamin Netanyahu.      Foto: Reuters

"Izrael se sprema promijeniti situaciju na granici s Libanom, ali se nada da to neće biti potrebno", rekao je u nedjelju izraelski premijer Benjamin Netanyahu, govoreći o sukobima vojske s libanonskom grupom Hezbollah.

Govoreći za izraelski “Kanal 14“ o mogućnosti potpunog rata s Hezbollahom, Netanyahu je rekao ako bude potrebno:

“I mi ćemo se suočiti s ovim izazovom. Možemo se boriti na nekoliko frontova. Spremni smo za ovo.”

O ratu u Pojasu Gaze, kazao je da se faza intenzivnih borbi bliži kraju, ali da se rat neće završiti sve dok Hamas kontroliše enklavu.

Netanyahu je rekao da Tel Aviv želi osnovati "lokalne klanove" koji će vladati Pojasom Gaze.

Dodao je da ponovno uspostavljanje izraelskih naselja u Gazi "nije realno" i da ne bi služilo ciljevima rata.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Više od 37.500 Palestinaca je od tada ubijeno u Pojasu Gaze, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije