Očekuje se da će događaj koštati blizu 1,66 milijardi jena .      Foto: Reuters

U Japanu je u utorak održana državna sahrana u čast bivšeg premijera Shinzoa Abea koji je ubijen u julu tokom predizborne kampanje.

Ceremonija, kojoj su prisustvovale stotine stranih lidera i zvanica, održana je nakon što je dugogodišnji bivši premijer ubijen improviziranim vatrenim oružjem na skupu predizborne kampanje u julu, nekoliko dana prije nacionalnih izbora. Posljednja državna sahrana u Japanu održana je prije 55 godina.
Japanska policija intervenisala je zbog ljudi koji protestuju zbog državne sahrane ubijenog bivšeg premijera Shinzoa Abea u utorak, 27. septembra, u glavnom gradu Tokiju.

Odluka o održavanju državne sahrane izazvala je i proteste oko mjesta događaja postavljenog u parku u blizini mjesta Nippon Budokan Hall u Tokiju, gdje više od 700 stranih zvanica i domaćih odaje počast bivšem lideru vladajuće Liberalno-demokratske partije, poznatoj po stabilizaciji japanske političke arene.

Ceremonija je počela u 14:13 sati (05:13 GMT) nakon što su Abeovi kremirani posmrtni ostaci stigli na mjesto događaja i predala ih je premijeru Fumiou Kishidi udovica ubijenog premijera Akie Abe.

Japanski prestolonasljednik Akishino predstavlja carsku porodicu na državnoj sahrani.
Mali dokumentarac o životu i radu Abea, kao izvršnog direktora Japana, prikazan je nakon što je na tom mjestu odsvirana državna himna zemlje.

„Japan se vratio… Budućnost Japana zavisi od onoga što sada radimo“, neki su od citata iz Abeovih govora koji su pušteni tokom ceremonije.

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, indijski premijer Narendra Modi, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach su među stranim gostima koji su prisustvovali sahrani.

Očekuje se da će događaj koštati blizu 1,66 milijardi jena (11,6 miliona dolara) plaćenih novcem poreskih obveznika i dobio je velike kritike javnosti i političara.

Abe je premijer Japana s najdužim stažem, koji je ubijen 8. jula dok je držao govor predizborne kampanje u zapadnom gradu Nara.

To je prvi put u 55 godina da Japan odaje počast nekom od svojih lidera državnom sahranom.

Državne sahrane rezervisane su samo za članove japanske carske porodice.

Od Drugog svjetskog rata, samo je jedan političar dobio ovu čast, 1967. godine. To je Yoshida Shigeru, koji je bio sedam godina premijer Japana u dva mandata – od 1946. do 1954. – i pregovarao o završetku američke okupacije i ponovnom stjecanju nezavisnosti Japana.

TRT Balkan / agencije