Uprkos prekidu opskrbe hranom i vodom i teškoćama dugog putovanja, Palestinci su krenuli na put i suočili se s opasnošću od izraelskih napada.              Foto: AA

Koridori koje je Izrael odredio i opisao kao "sigurne" za Palestince koje je prisilio da migriraju sa sjevera Pojasa Gaze šire strah, smrt i opasnost.

Koridori koji se protežu od sjevera do juga Pojasa Gaze, gdje izraelska vojska 18 dana sprovodi etničko čišćenje i genocid, postali su zamka za Palestince, uključujući žene i djecu.

Palestinci, koji se nisu povinovali prijetnjama Izraela da će otići na jug, odlučili su migrirati u Gazu uprkos činjenici da su opskrbe hranom i vodom prekinute od oktobra, kada je počeo genocid.

Uprkos prekidu opskrbe hranom i vodom i teškoćama dugog putovanja, Palestinci su krenuli na put i suočili se s opasnošću od izraelskih napada.

Vladina kancelarija za medije i Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi više puta su upozoravali da izraelska vojska sprovodi pogubljenja Palestinaca na putevima koji vode prema južnim regijama kroz navodno "sigurne" koridore.

Izraelska vojska, koja nastavlja da vrši "masakre" u oblastima za koje tvrdi da su "sigurne" u južnom i centralnom dijelu Pojasa Gaze, pokrenula je 6. oktobra kopneni napad na sjever Gaze, posebno na izbjeglički kamp Jabalija.

Smatra se da je ovaj korak učinjen kako bi se Palestinci evakuisali sa sjevera Gaze, a to područje pretvorili u naselje za Izraelce, što je ranije objavljeno u izraelskim medijima i što je poznato kao "generalni plan".

Yaser Hamed, koji je sa porodicom prognan iz izbjegličkog kampa Jabalija, došao je u grad Gazu nakon dugog putovanja sa svojom 11-članom porodicom. Hamed je rekao da su pješke prešli put od deset kilometara.

"Moja i hiljade drugih porodica na sjeveru Pojasa Gaze danima su odbijale izraelske naredbe za premještanje, sve dok nam nije nametnuta ova naredba i nismo bili prisilno udaljeni iz Jabalije", ispričao je Hamed.

Naveo je da im je izraelska vojska naredila da napuste to područje, a da su nedugo nakon toga izraelske snage otvorile vatru na njih.

Hamed je kazao da je na tom putu ubijen i ranjen veliki broj Palestinaca.

"Među ubijenim je i moj sin Ahmed od kojeg se nisam mogao oprostiti, zagrliti ga posljednji put, pa čak ni da ga ogrnem i sahranim kako treba", rekao je ovaj Palestinac.

Hamed je rekao da su morali da ostave svoje mrtve i da nastave put zbog prijetnji izraelskih snaga.

Porodica Shettat je također stigla do skloništa na zapadu grada Gaze nakon što je prošla kroz užasan put tokom kojeg je ranjeno troje njihove djece.

Esmahan Shettat, majka troje ranjene djece, rekla je da im je vojska naredila da napuste sklonište i da se kreću koridorom za koji su tvrdili da je siguran.

"Dok smo mislili da neće biti bombardovanja, Izrael nas je iznenadio. Moja tri sina su lakše ranjena usljed pada granate nekoliko metara od mjesta gdje smo hodali", kazala je Shettat.

Prema njenim riječima, to jasno pokazuje sistematsku obmanu i plan izraelske vojske da ih ubijaju na svaki način.

Pozvala je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi masakre.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijeno je 42.847 Palestinaca, uključujući oko 17.000 djece i 11.378 žena, a 100.544 osobe su ranjene.

Iako se navodi da se pod ruševinama još uvijek nalaze hiljade mrtvih, ekipe na terenu ne mogu doći do tijela zbog intenzivnih izraelskih napada.

TRT Balkan / agencije