Abbas je takođe pozvao na održavanje međunarodne mirovne konferencije pod nadzorom UN-a kako bi se riješio palestinsko-izraelski sukob.          Foto: AA

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u četvrtak na hitan prekid izraelskog napada na Pojas Gaze i povlačenje izraelskih snaga iz enklave.

Abbas je u govoru na samitu BRICS-a u ruskom gradu Kazanju rekao da je postizanje pravde za palestinski narod "najvažniji test u ovom istorijskom trenutku".

"Krajnje je vrijeme da se zaustavi nepravda i prekine praksa vojne sile i produženje okupacije", rekao je on, pozivajući na sankcije Izraelu zbog njegovog odbijanja da se pridržava rezolucija Ujedinjenih nacija (UN).

Abbas je takođe pozvao na održavanje međunarodne mirovne konferencije pod nadzorom UN-a kako bi se riješio palestinsko-izraelski sukob.

"Oslanjamo se na zemlje BRIKS-a, koje su postale uticajna i odlučujuća sila, u uspostavljanju temelja međunarodnog mira i sigurnosti", dodao je on.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a koja poziva na hitan prekid vatre, Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 42.800 ljudi, uglavnom žena i djece, a više od 100.500 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izraelski napadi raselili su gotovo cijelo stanovništvo teritorije tokom kontinuirane blokade koja je dovela do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde.

TRT Balkan / agencije