Naučnici: Najveći španski glečer Aneto mogao bi se otopiti za deset godina

Naučnici: Najveći španski glečer Aneto mogao bi se otopiti za deset godina

Samo prošle godine otopio se sloj glečera od tri metra, a od 1981. godine čak 30 metara.
Glečer gubi 1,5 metara svake godine posljednjih godina.      Foto: AA

Naučnici su upozorili da bi se najveći glečer Aneto na Pirinejima u Španiji mogao u potpunosti otopiti u narednih deset godina zbog visokih temperatura.

List “El Pais“ javlja da je grupa istraživača sa Pirenejskog instituta za ekologiju pronašla formacije koje sadrže čađ, bakterije i čestice stijena na dnu najvećeg glečera u zemlji, Aneto.

Utvrđeno je da dotične crne mukozne formacije ubrzavaju otapanje glečera.

Istraživač Nacho Lopez-Moreno i njegov tim izmjerili su debljinu glečera koristeći zemaljski radar (GPR).

Naučnici su utvrdili da se stopa topljenja Aneta utrostručila od 1981. godine. Samo prošle godine otopio se sloj glečera od tri metra, a od 1981. godine čak 30 metara. Glečer je izgubio 64 posto mase.

Istraživači su saopćili da na Pirinejima postoji 21 glečer, od 52 koliko ih je bilo 1850. godine. Postojeći glečeri izgubili su do 91 posto svoje površine.

“Glečer gubi 1,5 metara svake godine posljednjih godina. Pod pretpostavkom da je njegova prosječna debljina 11 metara, glečer ne može dugo da traje“, rekao je Lopez-Moreno i dodao da bi glečer Aneto mogao nestati u roku od deset godina.

Treći ekstremni toplotni val u Španiji ovog ljeta oborio je rekord najviše izmjerene temperature zraka i to prema podacima zabilježenim od 1928. godine.

Španski meteorološki institut (AEMET) objavio je da je 18. jula izmjerena rekordna temperatura od 45,4 stepena Celzijusa u četvrti Figueres u Gironi.

TRT Balkan / agencije