Pedesetjednogodišnja Mohammadi je "žena, zagovornica ljudskih prava i borac za slobodu", saopštio je komitet.     Foto: Reuters

Norveški Nobelov komitet odlučio je Nobelovu nagradu za mir za 2023. dodijeliti iranskoj aktivistkinji Narges Mohammadi za borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu.

"​​​​Norveški Nobelov komitet odlučio je da Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu dodijeli Narges Mohammadi za njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za promicanje ljudskih prava i slobode za sve", navode iz Norveškog Nobelovog komiteta.

Pedesetjednogodišnja Mohammadi "je žena, zagovornik ljudskih prava i borac za slobodu", saopštio je komitet.

"Dodjeljujući joj ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, Norveški Nobelov komitet želi odati počast njenoj hrabroj borbi za ljudska prava, slobodu i demokratiju u Iranu."

Dodaje se da ovogodišnja nagrada za mir također odaje priznanje stotinama hiljada ljudi koji su u prethodnoj godini "demonstrirali protiv politike diskriminacije i ugnjetavanja teokratskog režima usmjerene na žene".

Ove godine se biralo između 351 kandidata za Nobelovu nagradu za mir, što je drugi najveći broj ikada.

Imena predlagača niti imena nominovanih za Nobelovu nagradu za mir ne mogu se otkriti dok ne prođe 50 godina.

Nobelovu nagradu za mir dodjeljuje Norveški Nobelov komitet od 1901. godine, dok ostale četiri nagrade dodjeljuju švedski komiteti. Norveški Nobelov komitet sastoji se od pet članova koje imenuje norveški parlament.

Prošle godine Nobelova nagrada za mir dodijeljena je zagovorniku prava Alešu Bijalatskom iz Bjelorusije i dvije organizacije za ljudska prava iz Rusije i Ukrajine.

Bivši dobitnici nagrade su bivši američki predsjednici Jimmy Carter (2002) i Barack Obama (2009), kao i pakistanska aktivistica Malala Yousafzai (2014), EU (2012), Ujedinjene nacije i tadašnji generalni sekretar Kofi Annan (2001).

TRT Balkan / agencije