U Siriji je poginulo najmanje 5.840 ljudi.      Foto: AA

Ministar odbrane Turkiye Hulusi Akar izjavio je u nedjelju da se nakon razornih zemljotresa na jugu zemlje, 10.633 Sirijaca dobrovoljno vratilo u svoju matičnu zemlju preko granice.

Pregledajući kopnenu i zračnu granicu u provinciji Hatay i razgovarajući s graničnim zvaničnicima, ministar Akar odbacio je tvrdnje da je došlo do priliva sirijskih izbjeglica sa južne granice Turkiye kao "potpuno neistinite".

"Suprotno ideji da je bilo intenzivnih prelazaka u Turkiye, oni (granični službenici) su rekli da su građani Sirije prešli granicu u jednom pravcu, od Turkiye do Sirije. Naveli su da su se naša sirijska braća koja su izgubila porodice i domove u zemljotresu dobrovoljno vratila u svoju domovinu", rekao je Akar.

Kako je kazao, kamere i bespilotne letjelice se koriste za praćenje cijele njihove zone odgovornosti 24 sata dnevno.

"Nema kretanja na granici niti pokušaja prelaska", dodao je Akar.

Turkiye je bila ključna tranzitna tačka za neregularne migrante, uključujući Sirijce, koji žele ući u Evropu kako bi započeli nove živote, posebno one koji bježe od rata i progona u svojim zemljama.

Najmanje 40.642 osobe su poginule, a preko 108.000 je povrijeđeno u dva snažna zemljotresa koja su potresla jug Turkiye 6. februara, prema posljednjim zvaničnim podacima.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su 11 provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

U Siriji je poginulo najmanje 5.840 ljudi.

TRT Balkan / agencije