NATO bombardovanje Srbije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, okončano je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999. u Kumanovu, na severu Severne Makedonije.          Foto: AA

Kosovske mirovne snage (KFOR) predvođene NATO-om, obeležile su četvrt veka angažovanja i posvećenosti trajnoj bezbednosti širom Kosova i regionalnoj stabilnosti, na svečanosti u sedište KFOR-a u kampu „Filmski grad“.

Iz KFOR-a je saopšteno da je događaj predvodio komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutas, a prisustvovali su mu predsednica Kosova Vjosa Osmani, šefovi Misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEX), Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), specijalni predstavnik Evropske unije, kao i brojni ambasadori zemalja čije su trupe deo KFOR-a, te verski lideri.

„Privilegija je stajati ovde sa svima vama, kao komandant najduže misije u istoriji naše Alijanse, a trenutno njene najveće. KFOR predstavlja opipljivu, dugogodišnju i postojanu posvećenost NATO-a bezbednosti širom Kosova i regionalnoj stabilnosti, zahvaljujući svakodnevnoj posvećenosti i profesionalizmu njegovih vojnika i civilnog osoblja“, rekao je general-major Ulutas.

Istakao je da odaje počast onima koji su izgubili živote služeći misiji KFOR, te da ”bez posvećenosti stotina hiljada muškaraca i žena koji su služili pod KFOR-om u poslednjih 25 godina, NATO ne bi mogao da igra tako ključnu ulogu na Kosovu i na Zapadnom Balkanu”.

„Uloga KFOR-a ostaje suštinska. Čast mi je da nastavim da delim ovo putovanje sa vama i neću štedeti truda, zajedno sa hiljadama žena i muškaraca u uniformama, iz NATO saveznika i partnera, kojima sa ponosom komandujem“, kazao je komandant KFOR-a.

NATO bombardovanje Srbije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, okončano je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999. u Kumanovu, na severu Severne Makedonije. Dan posle Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je Rezoluciju 1244 kojim je ozakonjeno bombardovanje. Povlačenjem snaga vojske i policije Srbije sa Kosova, na Kosovo ulaze NATO vojnici. Prema Rezoluciji 1244 uspostavljaju se mirovna misija KFOR-a i civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK).

TRT Balkan / agencije