NATO je saopštio da je ovakvo djelovanje bilo potrebno zato što "bi bila neodrživa" situacija u kojoj se države potpisnice Sporazuma iz Alijanse njega drže dok ga se Rusija ne drži.       Foto: AP

NATO je objavio zvaničnu suspenziju ključnog Sigurnosnog sporazuma iz vremena Hladnog rata kao odgovor na povlačenje Rusije iz Sporazuma samo nekoliko sati ranije.

Alijansa je takođe u utorak saopštila da njene članice koje su potpisale Sporazum o konvencionalnim vojnim snagama u Evropi sada zamrzavaju svoje učešće u njemu.

Većina od 31 članice NATO potpisala je CFE, čiji cilj je bio da spreči rivale u Hladnom ratu da gomilaju snage na zajedničkim granicama ili blizu njih. Ugovor je potpisan u novembru 1990. ali je potpuno ratifikovan tek dve godine kasnije.

NATO je saopštio da je ovakvo djelovanje bilo potrebno zato što "bi bila neodrživa" situacija u kojoj se države potpisnice Sporazuma iz Alijanse njega drže dok ga se Rusija ne drži.

Moskva je ranije u utorak saopštila da je završila svoje povlačenje iz Sporazuma o konvencionalnim vojnim snagama u Evropi (CFE).

To se dugo očekivalo pošto su ranije oba doma ruskog parlamenta odobrila prijedlog zakona koji je podnio predsjednik Vladimir Putin o izlasku iz tog Sporzuma, a Putin ga je potpisao u maju ove godine.

Sporazum je bio jedan od nekoliko sporazuma iz vremena Hladnog rata u koji su uključeni Rusija i SAD koji su prestali da važe posljednjih godina. Rusija je suspendovala učešće u Sporazumu 2007, a 2015. je najavila namjeru da se poptuno povuče.

Rusija krivi Zapad za "destruktivan stav"

U februaru 2022. Moskva je napala Ukrajinu, poslavši stotine hiljada ruskih vojnika u susjednu zemlju, koja također dijeli granicu sa članicama NATO-a Poljskom, Slovačkom, Rumunijom i Mađarskom.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je da je proces formalnog povlačenja iz Sporazuma završen, ne navodeći šta to podrazumijeva. Rusija je za svoje povlačenje optužila SAD i njihove saveznike i navodni "destruktivan stav" Zapada prema tom Sporazumu.

"Ostavili smo otvorena vrata za dijalog o načinima za vraćanje održivosti kontrole konvencionalnog naoružanja u Evropi. Međutim naši protivnici nisu iskoristili tu priliku", navelo je rusko Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da je "čak i formalno očuvanje" sporazuma postalo "neprihvatljivo sa tačke gledišta osnovnih ruskih sigurnosnih interesa", navodeći razvoj događaja u Ukrajini i nedavnu ekspanziju NATO.

NATO je u svom današnjem saopštenju naveo da članice Alijanse koji su potpisali sporazum "namjeravaju da suspenduju sprovođenje Sporazuma CFE koliko bude potrebno, u skladu sa njihovim pravima prema međunarodnom pravu". Alijansa je naglasila da njeni članovi ostaju posvećeni tome da "smanje vojni rizik i spriječe pogrešne percepcije i sukobe".

NATO je naveo da će njegove članice nastaviti da se konsultuju i da procijenjuju implikacije aktuelnog sigurnosnog okruženja i njegovog uticaja na sigurnost Alijanse.

TRT Balkan / agencije