Vlasnik Twittera Elon Musk ponovo je aktivirao Trumpov profil prošlog novembra, nekoliko dana nakon što je Trump najavio novu kandidaturu za Bijelu kuću.      Foto: AP  / Photo: AP Archive

Gigant društvenih mreža Meta najavio je da će uskoro vratiti profil bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Facebooku i Instagramu s "novom zaštitnom ogradom", dvije godine nakon što je zabranjen pristup zbog napada u Capitolu u SAD-u 2021.

"Ponovo ćemo aktivirati Facebook i Instagram profile gospodina Trumpa u narednim sedmicama", rekao je Nick Clegg, Metin predsjednik za globalna pitanja, u izjavi u utorak, dodajući da će taj potez doći s "novim zaštitnim ogradama koje će spriječiti ponavljanje prekršaja."

“Ubuduće, republikanski lider - koji se već proglasio predsjedničkim kandidatom za 2024. godinu - mogao bi biti suspendovan na najviše dvije godine za svako kršenje politike platforme”, rekao je Clegg.

Nije bilo jasno hoće li se Trump vratiti na platforme i kada, a njegovi predstavnici nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Ali 76-godišnji tajkun reagovao je na tipično optimističan način, govoreći da je Facebook izgubio "milijarde dolara vrijednosti" u njegovom odsustvu.

"Tako nešto više nikada ne bi trebalo da se desi aktuelnom predsjedniku, ili bilo kome drugom ko ne zaslužuje osvetu", rekao je na svojoj platformi Truth Social.

Napad na Capitol

Facebook je zabranio Trumpa dan nakon pobune 6. januara 2021. godine, kada je gomila njegovih pristalica koja je pokušavala zaustaviti potvrđivanje njegovog izbornog poraza od Joea Bidena upala u američki Capitol u Washingtonu.

Bivša reality TV zvijezda sedmicama je tvrdila da su mu ukradeni predsjednički izbori, a potom je opozvan zbog podsticanja nereda.

U pismu u kojem je tražio da se zabrana poništi, Trumpov advokat Scott Gast je prošle sedmice rekao da je Meta "dramatično iskrivila i inhibirala javni diskurs".

Zatražio je sastanak na kojem bi se razgovaralo o Trumpovom "brzom vraćanju na platformu" Facebook, gdje je imao 34 miliona pratilaca, tvrdeći da njegov status vodećeg kandidata za republikansku nominaciju 2024. opravdava ukidanje zabrane.

Izvršni direktor Američke unije za građanske slobode Anthony Romero rekao je da je Meta donijela "pravu odluku" dozvolivši Trumpu da se vrati na društvenu mrežu.

“Sviđalo se to vama ili ne, predsjednik Trump je jedna od vodećih političkih figura u zemlji i javnost je veoma zainteresovana da čuje šta on ima reći”, rekao je Romero u saopštenju.

Vraćanje Trumpa

Međutim, zagovaračke grupe kao što su Media Matters for America, žestoko se protive dopuštanju Trumpu da iskorištava doseg društvenog umrežavanja Facebooka.

„Nemojte griješiti – dozvoljavajući Donaldu Trumpu da se vrati na platforme, Meta dopunjava Trampov motor dezinformacija i ekstremizma“, rekao je predsjednik Media Mattersa Angelo Carusone.

Odbor američkog Kongresa preporučio je u decembru da se Trump krivično goni zbog uloge u napadu na američki Capitol.

Njegov profil na Twitteru, koji ima 88 miliona pratilaca, također je blokiran nakon nereda, pa mu je prepuštena komunikacija putem Truth Sociala, gdje ima manje od pet miliona pratilaca.

Trumpova šokantna pobjeda 2016. djelomično je pripisana njegovom utjecaju na društvenim mrežama i njegovom ogromnom digitalnom dometu.

Novi vlasnik Twittera Elon Musk vratio je Trumpov profil prošlog novembra, nekoliko dana nakon što je Trump najavio novu pobjedu u Bijeloj kući.



TRT Balkan