Trumpovi advokati podnijeli su u ponedjeljak tužbu američkom Okružnom sudu u Fort Lauderdaleu na Floridi zbog, kako su naveli, "CNN-ove kampanje odvraćanja u obliku klevete".     Foto: AA

Bivši američki predsjednik Donald Trump tužio je američku novinsku mrežu CNN za klevetu, tražeći odštetu od 475 miliona dolara.

Trumpovi advokati podnijeli su u ponedjeljak tužbu američkom Okružnom sudu u Fort Lauderdaleu na Floridi zbog, kako su naveli, "CNN-ove kampanje odvraćanja u obliku klevete".

Trump je optužio emitera da ga nastoji "politički poraziti", rekavši da je kampanja kulminirala time da "CNN pripisuje sebi zasluge za izbacivanje Trumpa", misleći na njegov poraz na predsjedničkim izborima 2020.

U dokumentu se navode primjeri CNN-ove usporedbe Trumpa s nacističkim vođom Adolfom Hitlerom, te da je mreža koristila klevetničke etikete protiv njega poput "rasista", "ruski lakej" i "pobunjenik".

Bivši republikanski predsjednik na 29 stranica tužbe tvrdi kako ga je CNN dugo kritikovao, ali da je to pojačao proteklih mjeseci jer se "plaši" da će se ponovo kandidovati na izborima 2024.

TRT Balkan / agencije