Europska komisija objavila je da je pokrenuta službena istraga kako bi se utvrdilo je li Meta prekršila Zakon o digitalnim uslugama.      Foto: Reuters

Europska unija (EU) pokrenula je istragu protiv kompanije Meta, vlasnika Facebooka i Instagrama, na temelju nepoštivanja pravila Unije u područjima kao što su zavaravajuće oglašavanje i borba protiv dezinformacija na svojim platformama.

Europska komisija objavila je da je pokrenuta službena istraga kako bi se utvrdilo je li Meta prekršila EU Digital Services Act (DSA), odnosno Zakon o digitalnim uslugama.

"Sumnja na kršenje zakona uključuje Metinu politiku i praksu u vezi s obmanjujućim oglašavanjem i političkim sadržajem na njezinim platformama", poručeno je.

Naglašeno je da Meta nije uspostavila efikasan sistem za posmatranje izbora pred predstojeće izbore za Europski parlament (EP) te je naglašeno da mehanizmi kompanije za označavanje i prijavu nelegalnog sadržaja u servisima nisu u skladu s pravilima EU-a i da Meta nije adekvatno omogućila istraživačima pristup javnim podacima.

U saopćenju se navodi da će komisija nastaviti s prikupljanjem dodatnih informacija i dokaza te da bi nakon ove faze Meta trebala da dostavi informacije o mjerama koje je preduzela u ovim oblastima.

Prema usvojenom zakonu EU-a, glavne digitalne platforme podliježu strogim pravilima. EU može nametnuti kazne do šest posto njihovog globalnog prometa na digitalnim platformama koje krše pravila.

Izbori za EP održat će se od 6. do 9. juna 2024.

EU očekuje da digitalne platforme poduzmu korake u borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija prije izbora.

TRT Balkan / agencije