FBI je pronašao više od 11.000 vladinih dokumenata i fotografija tokom pretresa.      Foto: Reuters

Američki list, koji citira izvore upoznate s ovim pitanjem, u izveštaju ne precizira o kojoj državi je reč, niti ukazuje da li je prijateljska ili neprijateljska prema SAD-u, navodi britanska agencija.

FBI je pronašao više od 11.000 vladinih dokumenata i fotografija tokom pretresa Trampovog imanja Mar-a-Lago 8. avgusta, prema sudskim spisima.

Prema izveštaju Vašington posta, neki od zaplenjenih dokumenata detaljno govore o strogo poverljivim operacijama SAD-a koje zahtevaju i dodatna posebna odobrenja.

Neki od dokumenata su toliko zaštićeni, da čak ni neki od najviših zvaničnika za nacionalnu bezbednost administracije predsednika Džozefa Bajdena nemaju ovlašćenja da ih pregledaju, navodi Vašington post.

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je istragu protiv Trampa zbog uzimanja vladinih dokumenata iz Bele kuće nakon što je otišao s funkcije u januaru 2021. i njihovog čuvanja na svom privatnom posedu u Mar-a-Lagu, prenosi Rojters.

Federalni sud je u ponedeljak odobrio zahtev bivšeg američkog presednika da se imenuje stručnjak koji će pregledati dokumenta koja je FBI zaplenio tokom pretresa Trampovog doma na Floridi.

Takođe je naloženo Sekretarijatu za pravosuđe da privremeno zaustavi upotrebu zaplenjenog materijala u istrazi.

Tanjug