Elegantni flamingosi tu imaju izobilje ukusnih škampa dok šetaju plitkim vodama lagune po cijeli dan i rashlađuju se.     Foto: AA

Velika laguna južno od najvećeg namibijskog lučkog grada Walvis Baya svojevrsni je raj bogate populacije flamingosa.

Smještena na dugoj obali gdje se pustinja Namib otvara prema Atlantskom okeanu, uvala Walvis Bay je jedna od najvažnijih u toj južnoafričkoj regiji.

Prema Turističkom uredu Walvis Baya, svake godine desetine hiljada primjeraka više od 150 vrsta ptica selica, posebno flamingosa, provedu ljetne mjesece u toj laguni i okolnim mjestima.

Pelikani, bukovače, gnjurci, pjeskari, čigre, močvarne čigre i lampuge su među stalnim gostima ovog mjesta.

Populacija "salamura" u plitkim vodama lagune čine je veoma privlačnom za flamingose.

Elegantni flamingosi tu imaju izobilje ukusnih škampa dok šetaju plitkim vodama lagune po cijeli dan i rashlađuju se.

Upravo zato i imaju tu jedinstvenu ružičastu boju od karotenoidnog pigmenta koji dobivaju iz škampa koje jedu. Nigdje drugdje na svijetu flamingosi nemaju tako jarku boju perja.

Ova regija je na afričkim jezicima poznata kao "Zaljev kitova", jer je jedno od najboljih mjesta za posmatranje migracija delfina i kitova tokom ljetnih mjeseci.

Područje oko slane ravnice južno od lagune, koja se proteže i do dva kilometra duž obale oceana, također je dom velike populacije tuljana.

"Ružičasto jezero" i jedinstveni ribolovni izazovi su još neke od atrakcija koje privlače turiste iz cijelog svijeta u ovu regiju Namibije.

Walvis Bay se nalazi otprilike 35 kilometara od Swakopmunda, najpoznatijeg obalnog grada Namibije. Taj grad je povezan stalnim letovima iz Windhoeka, glavnog grada Namibije. Iz glavnog grada je moguće stići i kopnenim putem od 400 kilometara.

TRT Balkan / agencije