Landsbergis: “Ruski turisti ne bi trebali biti u Evropskoj uniji. Njihova zemlja provodi genocid u Ukrajini.”      Foto: Reuters

“Razgovarao sam s ministrima iz svih ovih zemalja. Saglasni smo u mnogim pitanjima”, rekao je Gabrielius Landsbergis novinarima u Vilniusu.

Ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak bi trebali razgovarati o zabrani viza za ruske državljane širom EU, koju uglavnom podržava pet zemalja koje graniče s Rusijom zbog njene invazije na Ukrajinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz usprotivio se takvoj zabrani u ponedjeljak, rekavši da bi Rusi trebali moći pobjeći iz svoje matične zemlje ako se ne slažu s politikom Kremlja. Neke druge zemlje EU, poput Mađarske, također će se vjerovatno oduprijeti zabrani na nivou EU.

Regionalna zabrana viza za Ruse, o kojoj ministri pet zemalja planiraju razgovarati na marginama skupa u ponedjeljak, morala bi primijeniti jedinstvena pravila za blokiranje turista dok bi disidentima omogućila ulazak, rekao je Landsbergis.

“Ruski turisti ne bi trebali biti u Evropskoj uniji. Njihova zemlja provodi genocid u Ukrajini”, rekao je on, govoreći o ratu koji je rezultirao hiljadama ubijenih, milionima protjeranih iz svojih domova i sravnjenim gradovima, prenosi Reuters.

“Rusi uglavnom ulaze u EU preko kopnenih granica pet zemalja, pošto su direktni letovi između Rusije i bloka obustavljeni nakon invazije”, rekao je Landsbergis.

Estonija je prošle sedmice zatvorila granicu za više od 50.000 Rusa s prethodno izdatim vizama, prva zemlja u EU koja je to učinila, što otežava ulazak običnim Rusima u EU.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad ranije ovog mjeseca da uvede potpunu zabranu putovanja Rusima, izazvavši ljutitu kritiku Moskve.

FENA