Putevi i željezničke pruge blokirane su kamenjem, balvanima i zapaljenim gumama, a aerodromi su zatvoreni.      Foto: AP

Politička kriza u Peruu ostavila je 5.000 turista na cjedilu od srijede u Cuscu, kapiji citadele Inka u Machu Picchuu.

"Zabrinuti smo jer ima turista, djece i starijih, koji hodaju iz Machu Picchua. Pješačenje nije dva sata, traje od osam do deset sati", rekao je gradonačelnik Machu Picchua Darwin Baca.

Baca je od vlade zatražio humanitarnu podršku helikopterima za mobilizaciju turista.
Treći najveći aerodrom u zemlji, Cusco International, zatvoren je od ponedjeljka kada su demonstranti pokušali upasti na terminal. Vozovi su zaustavljeni u utorak za i iz Machu Picchua.

Broj poginulih u protestima širom Perua izazvanim svrgavanjem bivšeg predsjednika Pedra Castilla povećan je na 18.

Putevi i željezničke pruge blokirane su kamenjem, balvanima i zapaljenim gumama, a aerodromi su zatvoreni, što onemogućuje turistima da napuste zemlju.

U Peruu je vlada proglasila vanredno stanje na 30 dana širom zemlje zbog nasilja i protesta do kojih je došlo nakon Castillovog opoziva i hapšenja 7. decembra.

Demonstranti traže ostavku nove predsjednice Perua Dine Boluarte, raspuštanje parlamenta i nove izbore.

Oni žele i Castilloovo trenutno puštanje na slobodu, a pozivi postaju sve glasniji nakon što je Vrhovni sud Perua osudio je Castilla na 18 mjeseci preventivnog zatvora zbog "zloupotrebe položaja, nereda i zavjere".

TRT Balkan / agencije