Kraljicu Elizabetu II su od oktobra prošle godine pratili zdravstveni problem, zbog kojih je imala poteškoća da hoda i stoji.      Foto: AA

Kraljica Elizabeta, najdugovječnija britanska monarhinja i glavna figura nacije u posljednjih sedam decenija, umrla je u 96. godini, što je dovelo do dolaska njenog sina Charlesa na prijestolje.

Evo nekih reakcija na vijest:

Ujedinjeni narodi
Kraljica Elizabeta je bila "cijenjena zbog svoje gracioznosti, dostojanstva i posvećenosti širom svijeta. Bila je umirujuća prisutnost tokom decenija velikih promjena", rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

U Ujedinjenim nacijama, Vijeće sigurnosti je minutom šutnje odalo počast njenoj smrti.

Turkiye
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je "najdublje" saučešće.
"S tugom sam primio vijest da je danas umrla kraljica Elizabeta II. Moje najdublje saučešće kraljevskoj porodici i narodu, te prijateljskoj i savezničkoj vladi Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je Erdogan.

Japan
Smrt kraljice je "veliki gubitak" za cijeli svijet, rekao je u petak japanski premijer Fumio Kishida, izražavajući svoju "duboku tugu".
"Smrt kraljice, koja je vodila Britaniju kroz turbulentna vremena u svijetu, veliki je gubitak ne samo za britanski narod, već i za međunarodnu zajednicu", rekao je on novinarima.

Kina
Kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je "iskreno saosjećanje britanskoj vladi i narodu" nakon smrti kraljice Elizabete II.
"Xi Jinping, koji predstavlja kinesku vladu i kineski narod, kao i u svoje ime, izražava duboko saučešće", navodi se u saopštenju. "Njena smrt je veliki gubitak za britanski narod."

Kanada
Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da će Elizabeta, koja je bila i šef države Kanade, "zauvijek ostati važan dio" historije zemlje.
„Bila je stalno prisutna u našim životima — a njena služba Kanađanima zauvijek će ostati važan dio historije naše zemlje“, rekao je on.

Australija
Drugi ključni član britanskog Commonwealtha, australski premijer Anthony Albanese - priznati republikanac - odao je počast njenoj "bezvremenskoj pristojnosti" i rekao da je njena smrt označila "kraj jedne ere".
"Australska srca su uz narod Ujedinjenog Kraljevstva," rekao je Albanese. "Historijska vladavina i dug život posvećen dužnostima, porodici, vjeri i službi su završili."

Sjedinjene Države
Američki predsjednik Joe Biden nazvao ju je prvom britanskom monarhinjom koja je uspostavila ličnu vezu s ljudima širom svijeta. Naložio je da se u njenu čast zastave na Bijeloj kući i vladinim zgradama postave na pola koplja.
"Kraljica Elizabeta II bila je državnica nenadmašnog dostojanstva i postojanosti, koja je produbila temeljni savez između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država. Ona je utjecala na to da naš odnos bude poseban", rekao je.

Rusija
Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je saučešće kralju Charlesu III, poželjevši novom monarhu "hrabrost i otpornost" nakon smrti njegove majke − čak i dok Britanija predvodi Zapad u uvođenju sankcija Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

Novi Zeland
Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern odala je počast "izvanrednom" životu pokojne monarhinje te zemlje kraljice Elizabete II.
"Bila je izvanredna", rekla je Ardern, naredivši da se zastave postave na pola koplja i da se održi državna komemoracija.

Škotska
Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon rekla je da je kraljica Elizabeta bila voljena i poštovana širom Škotske i da je njena smrt akutni gubitak koji je označio kraj jedne ere.
"Ona nas je inspirisala, povremeno tješila i uvijek personificirala vrijednosti koje smo mi cijenili. Tokom svoje vladavine, obavljala je dužnosti s izuzetnom mudrošću, predanošću i vjernošću."

Irska
Irski predsjednik Michael Higgins nazvao je kraljicu Elizabetu II "izvanrednom prijateljicom" koja je imala "veliki utjecaj na veze međusobnog razumijevanja između naša dva naroda".
"Dok izražavamo saučešće svim našim susjedima u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon gubitka izuzetnog prijatelja Irske, sjećamo se uloge kraljice Elizabete u proslavi toplog i trajnog prijateljstva" između dvije zemlje, rekao je on.

Francuska
Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravio je kraljicu kao "prijateljicu Francuske... koja je obilježila svoju zemlju i njen vijek kao niko prije nje".
"Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II predstavljala je kontinuitet i jedinstvo u britanskoj naciji više od 70 godina", napisao je francuski lider na Twitteru.

Italija
Italijanski premijer Mario Draghi rekao je da je ona "garantovala stabilnost u trenucima krize i održavala živom vrijednost tradicije u društvu u stalnoj i dubokoj evoluciji".

Evropska unija
Lideri Evropske unije izrazili su žaljenje zbog smrti kraljice, koja je bila šef države tokom članstva Britanije u EU i konačnog odlaska.
"Nekada je nazvana 'Elizabeta Postojana', nikada nije propustila da nam pokaže važnost trajnih vrijednosti u modernom svijetu svojom uslugom i posvećenošću", rekao je predsjednik Vijeća EU Charles Michel.

Kolege monarsi
Philippe, belgijski kralj, koji ima bliske porodične veze s britanskom aristokratijom, pozdravio je kraljicu kao "izuzetnu ličnost".
„Ujedinjeno Kraljevstvo je izgubilo izuzetnu monarhinju, koja je ostavila dubok trag u historiji“, navodi se u saopštenju belgijske palate.

Holandski kralj Willem-Alexander, kraljica Maksima i princeza Beatrix nazvali su je "postojanom i mudrom".
"Osjećamo snažnu vezu s Ujedinjenim Kraljevstvom i njegovom kraljevskom porodicom i dijelimo njihovu tugu u ovom trenutku. Veoma smo zahvalni na bliskom prijateljstvu naših zemalja, kojem je kraljica Elizabeta dala tako nezaboravan doprinos", rekli su.

Švedski kralj Carl XVI Gustaf nazvao ju je "dobrom prijateljicom moje porodice i poveznicom naše zajedničke porodične historije".

Dok je španski kralj Felipe VI rekao da je ona "napisala najrelevantnija poglavlja historije".

Brazil
Predsjednik Jair Bolsonaro proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost u Brazilu.
Krajnje desničarski predsjednik je u bilješci u službenom listu rekao da je period žalosti "poruka saučešća zbog smrti Njenog Veličanstva kraljice".

Indija
Indijski premijer Narendra Modi rekao je da ga je "zaboljela" njena smrt.
Kraljica Elizabeta je "pružila inspirativno vodstvo svojoj naciji i narodu", napisao je Modi na Twitteru, dodajući da je "personificirala dostojanstvo i pristojnost u javnom životu".

Pakistan
U Pakistanu je predsjednik Arif Alvi pozdravio kraljicu Elizabetu kao "veliku i dobrotvornu vladaricu".
"Ona će biti upisana zlatnim slovima u analima svjetske historije", rekao je.

Bangladeš
Premijer Bangladeša Sheikh Hasina ponudio je britanskoj kraljevskoj porodici "srce i duboko saučešće", rekao je njen glasnogovornik.
Liderka bivše britanske kolonije "izrazila je duboko saučešće i izrazila tugu zbog smrti kraljice Elizabete II", rekao je njen glasnogovornik Hasan Jahid Tusher agenciji AFP.

Šri Lanka
Predsjednik Šri Lanke Ranil Wickremesinghe izrazio je "najdublje saučešće" zbog smrti kraljice Elizabete II, monarhinje bivše britanske kolonije u prve dvije decenije njene vladavine.
"Najdublje saučešće kraljevskoj porodici, vladi i narodu Velike Britanije povodom smrti Njenog Veličanstva kraljice Elizabete II", naveo je Wickremesinghe u saopćenju.

Južna Afrika
Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa izrazio je "duboko i iskreno saučešće".
"Njeno Veličanstvo bila je izuzetna i svjetski poznata javna ličnost koja je živjela izvanrednim životom. Njenog života i naslijeđa mnogi će se širom svijeta rado sjećati", rekao je Ramaphosa.

TRT Balkan