Podsjećajući da je dotični paket pripremljen pod vodstvom Von der Leyen, Daly je kritizirala podršku predsjednice EK-a Izraelu.           Foto: AA

Govor Clare Daly, zastupnice irske ljevice u Europskom parlamentu (EP), u kojem je predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen oslovila s "Madame Genocid", postao je viralan na društvenim mrežama.

Govoreći na Generalnoj skupštini EP-a, Daly je kritizirala paket demokracije koji je Europska unija pripremila za nevladine organizacije i istaknula da je EU postala "institucija koja prezire" demokraciju, a ne "bastion demokracije".

Podsjećajući da je dotični paket pripremljen pod vodstvom Von der Leyen, Daly je kritizirala podršku predsjednice EK-a Izraelu riječima:

"Ova osoba, koji je došla na vlast bez ijednog glasa građana i provela posljednja dva mjeseca neutralizirajući vanjsku politiku izabranih vlada, aplaudira brutalnom režimu apartheida koji naziva 'pravom demokracijom' dok uništava grad djece. Zagovornicima demokracije poput ovih, ne hvala."

Obraćajući se Von der Leyen, Daly je dodala:

"Mislim da govorim u ime mnogih europskih građana kada kažem 'Madam Genocide'."

Ovaj govor irske europarlamentarke postao je viralan na društvenim mrežama.

Daly je ranije kritizirala govor Von der Leyen u ime EU-a i njenih država članica, za koju je istaknula da nije izabrana na tu dužnost.

Von der Leyen, poznata i kao prva njemačka ministrica odbrane, bila je među prvim čelnicima koji su posjetili Izrael nakon 7. oktobra, te je u svojim izjavama objavila "bezuvjetnu podršku" EU-a Izraelu.

TRT Balkan / agencije