Von der Leyen se založila za proširenje EU-a.        Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen u srijedu je pozvala Evropsku uniju da nastavi s proširenjem, nazvavši to “najboljom investicijom u mir, sigurnost i prosperitet za cijeli kontinent”.

U svom tradicionalnom govoru o stanju unije u obraćanju Evropskom parlamentu u Strasbourgu, Von der Leyen se založila za proširenje EU-a, rekavši da je uvjerena da će blok brojati više od 30 članica, u odnosu na sadašnjih 27.

Naglasila je da EU mora odgovoriti na "poziv istorije" i "poklopiti" odlučnost zemalja kandidata da provedu reforme kako bi se mogle pridružiti bloku.

“Budućnost Ukrajine je u našoj uniji. Budućnost Zapadnog Balkana je u našoj uniji. Budućnost Moldavije je u našoj uniji”, istakla je Von der Leyen.

Najavila je da će Evropska komisija objaviti preglede politike prije proširenja o mogućem remontu institucija, politika i budžeta EU-a, jer su i “uniji potrebne promjene kako bi postala sposobna za proširenje".

Izvršno tijelo Evropske unije će također uključiti zemlje kandidate u svoj Izvještaj o vladavini prava kako bi "identifikovao napredak i zabrinutosti".

Podsjećajući na prethodnu veliku rundu proširenja 2004. godine, kada se deset država pridružilo bloku, Von der Leyen je rekla da želi da se EU "raduje sljedećem evropskom danu dobrodošlice i sljedećim ekonomskim uspješnim pričama".

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je prošlog mjeseca ponovio da bi Evropska unija trebala biti spremna za nove članice do 2030. godine.

TRT Balkan / agencije