Komisija je prošlog juna saopćila da je Ukrajina ispunila dva od sedam uslova koje je EU postavila za početak pregovora o članstvu.          Foto: FENA

Izvršna vlast predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen sa sjedištem u Bruxellesu u srijedu će objaviti izvještaj u kome se ocjenjuje napredak koji su zemlje kandidati za članstvo u EU postigli. Tokom posjete Kijevu u subotu, ona je pohvalila Ukrajinu zbog napretka ka članstvu.

Izvještaj i preporuka dovest će do donošenja ključne odluke u decembru na samitu nacionalnih čelnika EU o tome da li započeti formalne pregovore o članstvu s Kijevom.

Takvi razgovori traju godinama prije nego što kandidati ispune opsežne pravne i ekonomske kriterije za pridruživanje, a blok nije voljan prihvatiti zemlju u ratu.

Unapređenje zapadnih integracija glavni je, ipak, prioritet za Ukrajinu, gdje se vojska suočava s umorom od borbi i zabrinutosti oko budućnosti vitalne američke vojne pomoći.

Komisija je prošlog juna saopćila da je Ukrajina ispunila dva od sedam uslova koje je EU postavila za početak pregovora o članstvu.

- Napravili ste odličan napredak - kazala je von der Leyen na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u subotu.

- Vi vodite egzistencijalni rat i istovremeno duboko reformišete svoju zemlju - izjavila je ona naglašavajući reforme ukrajinskog pravosudnog sistema, obuzdavanje oligarha i borbu protiv pranja novca.

Izrazila je uvjerenje da će Ukrajina uskoro završiti preostale korake - vezane za borbu protiv korupcije i zaštitu prava manjina - i napredovati na svom putu prema EU.

Zelenski je rekao da će Kijev ispuniti uslove i da će pozitivna odluka EU dati novu motivaciju njegovom društvu i vojnicima. Rekao je da će ulazak Ukrajine u EU ojačati i jedno i drugo.

- Neće biti sivih geopolitičkih zona u Evropi. Osigurat ćemo novu osnovu za rast i razvoj Ukrajine i svih evropskih zemalja. Garantovat ćemo našoj zemlji i građanima realnu ekonomsku i socijalnu sigurnost - rekao je on, prenosi Reuters.

FENA