Irska vlada koristi sistem ugovaranja privatnih kompanija za upravljanje hostelima, s ciljem privremenog smještaja registriranog beskućnika.     Foto: AA

U Irskoj se bilježi sve veći broj beskućnika koji više preferiraju ulice nego centre za hitni smještaj.

I Paul je jedan od njih. Sa 14 godina je prvi put bio beskućnik. Rekao je da se osjeća sigurnije živeći na ulici nego u hitnom smještaju koji je osigurala irska vlada.

Paulov improvizovani dom je šator postavljen uz riječni kanal, smješten usred visokih zgrada u centru grada Dublina, gdje borave brojne tehnološke kompanije.

Irska vlada koristi sistem ugovaranja privatnih kompanija za upravljanje hostelima, s ciljem privremenog smještaja registriranog beskućnika. Međutim, Paul je otkrio da je njegovo iskustvo u raznim smještajnim centrima narušeno nasiljem i nesigurnošću.

Kako bi se pozabavile krizom beskućništva u Irskoj, neprofitne organizacije poput Focus Ireland, sa sjedištem u Dublinu, pružaju osnovne usluge beskućnicima i onima koji su u opasnosti od beskućništva.

Prema statistici Focus Ireland, Irska je dostigla najveći broj beskućnika ikada, sa nevjerovatnih 12.847 ljudi bez stabilnog smještaja. Najnoviji podaci regionalnog izvršnog direktora za beskućnike u Dublinu, od marta ove godine, otkrili su da su 83 osobe teško spavale, a većina (68 posto) spada u starosnu grupu od 26 do 45 godina.

Među beskućnicima u Irskoj, Ramon, porijeklom iz Poljske, živi u zemlji već 12 godina. Posljednja tri mjeseca boravi u hitnom smještaju.

TRT Balkan / agencije