Aliyev, koji je predsjednik Azerbejdžana od 2003. godine, ponovo je izabran za peti mandat 7. februara sa više od 92 posto glasova birača.​​​​​​     Foto: AA

Ilham Aliyev položio je zakletvu za novi mandat predsjednika Azerbejdžana tokom ceremonije u glavnom gradu Bakuu u srijedu.

"Farhad Abdullayev, šef Ustavnog suda Azerbejdžana, pozvao je Aliyeva da položi zakletvu u Narodnoj skupštini nakon što je sud zvanično potvrdio njegovu pobjedu na prošlosedmičnim prijevremenim izborima", navodi se u saopćenju azerbejdžanskog Predsjedništva.

U saopštenju se navodi da je Aliyev položio zakletvu stavivši ruku na Ustav zemlje, zaklevši se da će ga se pridržavati prilikom izvršavanja svojih ovlaštenja, kao i da će "štititi nezavisnost i teritorijalni integritet države i dostojanstveno služiti narodu".

Aliyev je potom stavio ruku na Kur’an, muslimansku svetu knjigu, navodeći da će "ostati odan i poštovati nacionalne i moralne vrijednosti i tradicije koje je narod Azerbejdžana stvarao vijekovima".

Azerbejdžan je zvanično sekularna država, ali njeno stanovništvo je pretežno muslimansko.

Aliyev, koji je predsjednik Azerbejdžana od 2003. godine, ponovo je izabran za peti mandat 7. februara sa više od 92 posto glasova birača.​​​​​​

TRT Balkan / agencije