Azerbejdžanska strana je spremna da pruži medicinsku pomoć za ranjene armenske vojnike.         Foto: Reuters

Savjetnik predsjednika Azerbejdžana Hikmet Hajijev izjavio je danas su nadležne azerbejdžanske ustanove spremne da pruže medicinsku pomoć ranjenim armenskim vojnicima u Karabahu.

Hajijev je na društvenoj mreži X naveo da se u Bakuu sastao sa zvaničnicima kancelarije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) i predstavnicima drugih međunarodnih organizacija.

Navodeći da su zvaničnici sa kojima se susreo pozdravili poštovanje međunarodnog humanitarnog prava od strane azerbejdžanske vojske i sprečavanje kolateralne štete u antiterorističkoj operaciji, Hajijev je podsjetio da je i armenski premijer Nikol Pashinyan priznao da civili nisu povrijeđeni u operaciji u Karabahu.

Dodao je da su svi neophodni uslovi za isporuku lijekova, hrane i drugih potrepština od strane MKCK-a putevima Lačin - Khankendi i Agdam - Khankendi bili i da će i dalje biti obezbjeđeni.

“Azerbejdžanska strana je spremna da pruži medicinsku pomoć za ranjene armenske vojnike ili da im pomognemo preko MKCK-a. Podržavamo prikupljanje osoblja vozilima MKCK-a“, rekao je Hajijev.

Dodao je da su zajedno sa ruskim mirovnim snagama radili na prikupljanju leševa koji su ostali na bojnom polju i napomenuo je da su podržali i slanje dodatnog osoblja MKCK-a u Khankendi.

Azerbejdžanska vojska pokrenula je 19. septembra antiterorističku operaciju u Karabahu kako bi uspostavila ustavni poredak. Ilegalne armenske oružane snage u Karabahu odložile su oružje nakon operacije koja je trajala otprilike 24 sata.

TRT Balkan / agencije