Navodi se da sedma grupa izraelskih zarobljenika koju je Hamas oslobodio u četvrtak uključuje ukupno osam osoba.        Foto: AA

Grupa izraelskih zarobljenika koje je palestinska grupa Hamas u Gazi predala osoblju Crvenog križa prebačena je u Egipat preko graničnog prelaza Rafah.

Izraelska vojska objavila je u četvrtak navečer da je Crveni križ primio šest izraelskih zarobljenika iz Pojasa Gaze, te su prebačeni u zemlju.

Navodi se da sedma grupa izraelskih zarobljenika koju je Hamas oslobodio u četvrtak uključuje ukupno osam osoba.

Crveni križ je ranije u četvrtak primio dvoje izraelskih zarobljenika u centru grada Gaze, dok je ostalih šest zarobljenika primio u području u južnom Pojasu Gaze, u blizini graničnog prijelaza Rafah.

Glasnogovornik katarskog Ministarstva vanjskih poslova Majid Al-Ansari potvrdio je na društvenoj mreži “X” da “obaveze sedmog dana sporazuma o primirju uključuju oslobađanje ukupno deset izraelskih zarobljenika u Gazi, uključujući dva ruska državljanina koji su pušteni u srijedu”.

Al-Ansari je također rekao da će "23 maloljetnika i sedam Palestinki biti pušteno iz izraelskih zatvora u okviru obaveza sedmog dana sporazuma o razmjeni zarobljenika."

Hamas je u četvrtak saopštio da je dobio spisak palestinskih zatvorenika koji će biti pušteni iz izraelskih zatvora u narednim satima. U saopštenju Hamasa navedeno je da su dobili spisak sa imenima ukupno 30 zatvorenika.

Četverodnevna humanitarna pauza u kojoj je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a privremeno je zaustavila izraelske napade na Pojas Gaze i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je u ponedjeljak naveče objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana, a sada je dodatno produžena za još 24 sata.

Otkako je počela humanitarna pauza prošle sedmice, 66 izraelskih zarobljenika je oslobođeno tokom proteklih šest dana u zamjenu za 210 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije