Odluka je vođena strahom da će zastupnici moći da blokiraju reforme.       Foto: Reuters

Francuski ministar rada Olivier Dussopt potvrdio je u utorak da će zakon o penzijskoj reformi stupiti na snagu 1. septembra.

"Potvrđujem da će zakon stupiti na snagu 1. septembra", rekao je Dussopt za CNEWS kada je upitan o kontroverznom planu penzione reforme koji je potpisan i objavljen 15. aprila u Službenom listu.

Sindikati planiraju novu rundu štrajkova i protesta širom Francuske 1. maja, kao što su povremeno radili od januara ove godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisao je 14. aprila zakon o vrlo nepopularnoj penzionoj reformi, kojom se starosna granica za penzionisanje podiže sa 62 na 64 godine do 2030.

Ustavno vijeće Francuske odobrilo je kontroverzni zakon o penzijskoj reformi koji zahtijeva najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju, a radnici i sindikati se, između ostalih, žestoko protive tome.

Vlada je predstavila prijedlog reformi u januaru i on je mjesec kasnije upućen u parlamentarnu proceduru, iako su milioni ljudi izašli na ulice da mu se suprotstave.

Nemiri su se intenzivirali kada je premijerka Elisabeth Borne, nakon konsultacija s Macronom, odlučila da iskoristi posebna ustavna ovlaštenja za usvajanje zakona bez odobrenja parlamenta u martu.

Odluka je vođena strahom da će zastupnici moći da blokiraju reforme jer Vlada nije imala apsolutnu većinu u parlamentu.

TRT Balkan / agencije