Nedavne ankete pokazuju da su bivši premijer Alexander Stubb (55) i bivši ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto (65) vodeći kandidati.      Foto: Reuters

Građani Finske u nedjelju biraju novog predsjednika koji će voditi zemlju u novoj ulozi unutar NATO-a nakon što je zemlja napustila višedecenijsku politiku nesvrstanosti i pridružila se zapadnom odbrambenom savezu kao odgovor na rusku invaziju u Ukrajini.

Biračka mjesta širom zemlje otvorena su u 9 sati ujutro i zatvoriće se u 20 sati.

Pravo glasa ima oko 4,5 miliona građana koji će birati između devet kandidata, šest muškaraca i tri žene. Građani biraju nasljednika izuzetno popularnog predsjednika Saulija Niinistoa, čiji drugi šestogodišnji mandat ističe u martu.

Za razliku od većine evropskih zemalja, predsjednik Finske ima izvršnu vlast u kreiranju vanjske i sigurnosne politike.

Ne očekuje se da ijedan kandidat dobije više od 50 posto glasova u prvom krugu glasanja u nedjelju.

Nedavne ankete pokazuju da su bivši premijer Alexander Stubb (55) i bivši ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto (65) vodeći kandidati. Ispitivanja javnog mnijenja sugerišu da će oni vjerovatno ići u drugi krug izbora 11. februara.

Novi šef finske države će u martu započeti šestogodišnji mandat u znatno drugačijoj geopolitičkoj i sigurnosnoj situaciji u Evropi nego što je to učinio sadašnji predsjednik Niinisto nakon izbora 2018.

Finska je u aprilu prošle godine postala 31. članica NATO-a, što je izazvalo nezadovoljstvo Rusije koja dijeli 1.340 kilometara dugu granicu s nordijskim državama.

TRT Balkan / agencije