Moskva odbacuje optužbe.          Foto: Fena

"Finska će od petka, 24. novembra, zatvoriti sve osim svog najsjevernijeg prijelaza na granici s Rusijom u pokušaju da zaustavi priliv azilanata u nordijsku naciju", rekao je u srijedu premijer Peteri Orpo.

Posljednjih sedmica više od 600 ljudi iz trećih zemalja ušlo je u Finsku preko Rusije i zatražilo azil, što je navelo Helsinki da zatvori nekoliko graničnih prijelaza i optuži Moskvu da usmjerava migrante ka svojoj granici. Moskva odbacuje optužbe.

Nakon nedavnih zatvaranja, migranti iz zemalja kao što su Jemen, Afganistan, Kenija, Maroko, Pakistan, Somalija i Sirija prešli su na sjever duž granice od 1.340 kilometara ka Vartijusu i Saliju, dvije granične stanice koje su i dalje primale zahtjeve za azil, saopćila je Finska, prenosi RSE.

Finska će zatvoriti tri od četiri preostala granična prijelaza počevši od ponoći u petak, ostavljajući otvorenim samo Raja-Josepi.

"Raja-Josepi je najsjeverniji (granični prijelaz) i iziskuje veliki napor da se tamo stigne", rekao je Orpo na konferenciji za novinare.

FENA