Erdogan je također ponovio podršku Azerbejdžanu, rekavši da svijet treba znati da je Turkiye uz braću i sestre Azerbejdžance.     Foto: AA

“Najnovije armensko kršenje mirovnog sporazuma iz 2020. godine, koje je rezultiralo novim tenzijama s Azerbejdžanom, potpuno je neprihvatljivo”, rekao je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan u srijedu, ponovivši podršku Azerbejdžanu.

U obraćanju u turskoj prijestolnici Ankari, Erdogan je rekao da su najnovije granične napetosti izbile nakon što je Armenija prekršila sporazum iz novembra 2020. godine, kojim je okončan rat u Karabahu koji je rezultirao pobjedom Azerbejdžana.
Erdogan je također ponovio podršku Azerbejdžanu, rekavši da svijet treba znati da je Turkiye uz braću i sestre Azerbejdžance.

Izrazio je nadu da će Armenija odstupiti sa sadašnjeg pogrešnog puta i umjesto toga raditi na jačanju mira, dodajući da će se Armenija suočiti s posljedicama zbog svog agresivnog stava i kršenja sporazuma.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da je armenska vojska u noći 12. septembra i 13. septembra ujutro izvršila provokacije u pravcu granice s Azerbejdžanom u Daškesenu, Kalbajaru, Lačinu i Zangilanu.

Neki položaji i skloništa azerbejdžanske vojske na granici bili su pod stalnom vatrom iz oružja različitog kalibra, uključujući i minobacačke granate, a najmanje 50 pripadnika azerbejdžanske vojske je položilo živote kao šehidi.

Azerbejdžanska vojska uzvratila je kako bi utišala položaje armenskih oružanih snaga i spriječila širenje sukoba, a armenskim trupama su naneseni veliki gubici.
Armenija i Azerbejdžan imaju napete odnose od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, poznat i kao Gornji Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana.

U sukobu 2020. godine, Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i više od 300 naselja i sela koja je okupirala Armenija, prije nego što je Rusija posredovala u postizanju sporazuma o okončanju borbi 9. novembra.

TRT Balkan / agencije