McDonald'sova globalna prodaja u istoj trgovini pala je prvi put u gotovo četiri godine u drugom kvartalu.        Foto: AP

Jedna osoba je umrla, a desetine ih se razboljelo nakon teške epidemije E. coli povezane s hamburgerima McDonald's Quarter Pounder, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Epidemija, koja je počela krajem septembra, obuhvata deset zapadnih država, a većina od 49 slučajeva koncentrirana je u Koloradu i Nebraski, saopštila je zdravstvena agencija u utorak.

Ostale države sa zaraženima uključuju Iowu, Kansas, Missouri, Montanu, Oregon, Utah, Wisconsin i Wyoming.

Deset osoba je hospitalizirano, uključujući jedno dijete s hemolitičko-uremijskim sindromom - ozbiljnim stanjem koje oštećuje krvne sudove u bubrezima.

"Jedna starija osoba u Koloradu je umrla", navodi se u saopštenju CDC-a.

Svi oboljeli ljudi nosili su isti soj E. coli i prijavili su da su jeli u McDonald'su prije nego što su razvili simptome, a većina se konkretno prisjetila da je jela Quarter Pounders.

Iako istražitelji još nisu utvrdili koji je tačno sastojak izazvao epidemiju, fokusiraju se na narezani luk i goveđe pljeskavice – oboje je uklonjeno iz restorana u pogođenim državama do daljnje istrage.

"Sigurnost hrane je toliko važna za mene i sve u McDonald'su", rekao je Joe Erlinger, predsjednik McDonald'sa u SAD-u, u videoporuci, ne nudeći nikakav suštinski odgovor na bijes osim ove opšte izjave.

„Poduzeli smo korake da proaktivno uklonimo narezani luk, koji se koristi u Quarter Poundersu, u odabranim državama.

"Također smo donijeli odluku da privremeno uklonimo Quarter Pounder iz restorana u ovim državama."

Pad dionica

Dionice McDonald'sa pale su za 9 posto na trgovanju izvan radnog vremena u utorak nakon objave CDC-a.

Vijest dolazi u ionako teškoj godini za lanac McDonald's sa sjedištem u Chicagu.

Globalna prodaja u istoj radnji pala je prvi put u gotovo četiri godine u drugom tromjesečju jer su kupci umorni od inflacije prestali da jedu van kuće ili su odabrali jeftinije opcije.

Mnogi su također pokrenuli bojkot lanaca restorana prošle godine nakon što je McDonald's osigurao hiljade besplatnih obroka izraelskim vojnicima tokom izraelskog genocidnog rata u Gazi.

Rezultati bojkota najviše se vide na Bliskom istoku i u Aziji.

TRT Balkan