Ko god pobijedi bit će izabran na samo 16 mjeseci.          Foto: Reuters

Šokirani erupcijom krvavog narko-rata koji se prelio iz zatvora na ulice, Ekvadorci će u nedjelju glasati za novog predsjednika samo nekoliko sedmica nakon što je popularni kandidat ubijen u javnosti.

Podsjetimo, prije nekoliko sedmica u oružanom napadu ubijen je predsjednički kandidat Villavicencio Villavicencio koji je ranije rekao da je primio brojne prijetnje smrću.

Klima straha visi nad kampanjom u kojoj su dvoje finalista - socijalistkinja Luisa Gonzalez i nasljednik carstva banana Daniel Noboa - obećali da će se pozabaviti eskalacijom nasilja.

Ko god pobijedi bit će izabran na samo 16 mjeseci, čime se završava mandat sadašnjeg predsjednika Guillerma Lassa, koji je raspisao prijevremeno glasanje kako bi izbjegao mogući opoziv zbog navodne pronevjere.

Glavne brige Ekvadoraca, prema nedavnim anketama, su kriminal i nesigurnost, a zatim nezaposlenost.

Dugo vremena mirno utočište između velikih izvoznika kokaina Kolumbije i Perua, nasilje je eksplodiralo u ovoj južnoameričkoj naciji posljednjih godina dok se neprijateljske bande povezane s meksičkim i kolumbijskim kartelima bore za kontrolu.

Borbe su dovele do masakriranja 460 zatvorenika u zatvoru od februara 2021. godine - mnogi su bili obezglavljeni ili živi spaljeni - dok su bande vješale obezglavljenje leševe sa gradskih mostova i detonirale automobile bombe ispred policijskih stanica u demonstraciji sile.

FENA