Sporazum će omogućiti agencijama da razmjenjuju neke vizuelne sadržaje, vijesti, fotografije i videozapise na određenim jezicima. Foto: AA

Tri novinske agencije iz mediteranske regije pridružile su se u četvrtak Anadolu Agency, turskoj globalnoj novinskoj agenciji, u zajedničkoj borbi protiv šumskih požara.

Četiri novinske agencije potpisale su Zajedničku deklaraciju o mediteranskim šumskim požarima radi saradnje u zaštiti šuma Mediterana, kao i podizanju svijesti javnosti o značaju šuma.

Predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor Anadolu Agency Serdar Karagoz predvodio je ceremoniju u Istanbulu s kolegama iz grčke Atinsko-makedonske novinske agencije (AMNA), italijanske Nacionalne novinske agencije (ANSA) i Španske novinske agencije (EFE).

Anadolu Agency je također potpisala ugovor o saradnji s novinskim agencijama Bugarske (BTA), Belgije (BELGA), Hrvatske (HINA), Kosova (Kosovapress) i Zimbabvea (New Ziana).

Sporazum će omogućiti agencijama da razmjenjuju neke vizuelne sadržaje, vijesti, fotografije i videozapise na određenim jezicima. Novinske agencije će vlastita iskustva i tehničku pomoć međusobno dijeliti kroz kontakte i blisko sarađivati u praćenju vijesti i pružanju informacija o međusobnoj posjeti lidera i zvaničnih delegacija svojih zemalja.

Anadolu Agency je prisutna u više od stotinu država i pruža vijesti i digitalni sadržaj hiljadama svojih pretplatnika na trinaest jezika.

Ceremonija potpisivanja održana je na marginama prvog turskog Foruma o životnoj sredini u organizaciji Anadolu Agency.

Panelisti, među kojima su bili novinari, akademski radnici, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, govorili su o odgovornosti medija u klimatskoj krizi, održivom razvoju, medijskom pristupu prirodnim katastrofama, kao i o podjeli odgovornosti za klimu i životnu sredinu.

TRT Balkan / agencije