Kako se navodi, glavne prepreke dugotrajnom miru su "okupacija i kolonizacija palestinskih teritorija" i "uskraćivanje prava" ljudima.                Foto: Reuters

Gradsko vijeće Barcelone u petak je usvojilo deklaraciju kojom se obustavljaju odnosi s Izraelom dok ne dođe do trajnog primirja u Gazi i dok ta zemlja ne bude "poštovala osnovna prava palestinskog naroda".

Ovo nije prvi put da Barcelona prekida veze sa Izraelom. U februaru 2023. godine, tadašnja gradonačelnica Ada Colau suspendovala je odnose grada sa Izraelom i sporazum o bratimljenu s Tel Avivom.

Međutim, tokom izbora ovog ljeta, Colau je izgubila poziciju gradonačelnice od socijalističkog kandidata Jaumea Collbonija, koji je u septembru obnovio diplomatske veze sa Izraelom i sporazum s Tel Avivom.

Deklaraciju u petak iznijela je Colauina krajnje ljevičarska stranka Barcelona en Comun, a podržala ju je Collbonijeva Socijalistička partija, kao i ljevičarska separatistička stranka ERC.

Deklaracijom se osuđuju svi napadi na civilno stanovništvo, kako Hamasa tako i Izraela, kao i "svako kolektivno kažnjavanje, prisilno raseljavanje, sistematsko uništavanje domova i civilne infrastrukture, kao i blokada struje, vode, hrane i medicinskih potrepština za stanovništvo Pojasa Gaze.”

Kako se navodi, glavne prepreke dugotrajnom miru su "okupacija i kolonizacija palestinskih teritorija" i "uskraćivanje prava" ljudima.

Drugi visokopozicionirani političari, uključujući bivšeg ministra i sadašnjeg poslanika Ionea Belara, pozvali su Španiju da također prekine veze s vladom Benjamina Netanyahua.

To, međutim, nije stav Vlade. Naprotiv, španski premijer Pedro Sanchez otputovao je u četvrtak u Izrael i Palestinu kako bi se sastao sa tamošnjim kolegama.

Tamo je iznio kritike na račun izraelskog odgovora na napade Hamasa 7. oktobra, nazivajući situaciju u Gazi "humanitarnom katastrofom", pozivajući Izrael da "poštuje živote civila po svaku cijenu" te rekavši da je broj smrtnih slučajeva civila neprihvatljiv.

TRT Balkan / agencije