Ovo je njihov prvi sastanak otkako su se posljednji put susreli u novembru 2022. godine na Baliju u Indoneziji.         Foto: AFP

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je nakon susreta s kineskim kolegom rekao da i dalje smatra Xi Jinpinga "diktatorom".

"Pa, vidite, on jeste. Mislim, on je diktator u smislu da je lik koji vodi državu koja je komunistička zemlja zasnovana na obliku vlasti koja je potpuno drugačija od naše", rekao je Biden na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Xijem.

Biden je kazao da je održao "konstruktivne i produktivne" razgovore sa Xijem u San Franciscu u Californiji na marginama azijsko-pacifičke konferencije, dodajući kako vjeruje da su postigli "neki važan napredak".

Američki predsjednik je najavio da SAD i Kina ponovo započinju saradnju protiv ilegalne trgovine drogom.

Biden je također opisao kritično važnim to što dvije zemlje obnavljaju vojnu komunikaciju, što otvara put "jasnoj i otvorenoj" komunikaciji između odbrambenih institucija kako bi se izbjegle pogrešne procjene bilo koje strane i spriječio sukob.

Predsjednik SAD-a je također najavio da će Washington i Peking okupiti svoje stručnjake kako bi razgovarali o rizicima umjetne inteligencije.

Osvrćući se na Tajvan, Biden je rekao da je Xiju naglasio važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, a takođe je jasno stavio do znanja da ne očekuje nikakvo miješanje u izbore na Tajvanu, koji Kina vidi kao svoju teritoriju, zakazane za januar sljedeće godine.

Biden je takođe istakao da će nastaviti voditi diplomatiju na visokom nivou sa Kinom u narednim mjesecima.

TRT Balkan / agencije