Aliyev je zahvalio čelnicima TDT-a na podršci u proglašenju Shushe, grada simbola Karabaha, prijestolnicom kulture turkijskog svijeta 2023. godine.             Foto: AA

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev rekao je da zemlje članice Organizacije turkijskih zemalja (TDT) trebaju dodatno povećati svoju saradnju u područjima kao što su sigurnost, odbrana i odbrambena industrija.

Aliyev je govorio na 10. samitu Organizacije turkijskih zemalja koji je počeo u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Navodeći da je učvršćivanje odnosa s turkijskim državama jedan od prioriteta vanjske politike Azerbajdžana, Aliyev je istakao da su etnički i kulturni korijeni i zajednička prošlost osnova njihovih odnosa.

Aliyev je naveo da su odnosi turkijskih zemalja u različitim oblastima institucionalizirani od summita održanog u Nakhchivanu 2009. godine, te naglasio da je TDT prošao uspješan razvojni put.

Naveo je i da TDT ima veliki utjecaj na međunarodnoj razini i da je u posljednje dvije godine obavljeno 20 posjeta zemljama članicama TDT-a.

Aliyev je zahvalio čelnicima TDT-a na podršci u proglašenju Shushe, grada simbola Karabaha, prijestolnicom kulture turkijskog svijeta 2023. godine.

Govorio je i o ekonomskim odnosima sa zemljama članicama TDT-a.

"Započet je proces osnivanja zajedničkih investicijskih fondova. Osnovani su azerbajdžansko-uzbekistanski investicijski fond i azerbajdžansko-kirgistanski razvojni fond. Od januara do septembra ove godine obim trgovine Azerbajdžana sa zemljama TDT-a porastao je za 40 posto u odnosu na isti period prošle godine", rekao je Aliyev.

Naveo je da područja transporta i logistike imaju važno mjesto u razvoju odnosa.

"Azerbajdžan se dokazao kao pouzdana tranzitna zemlja između zemalja srednje Azije, Turkiye i evropskih tržišta", kazao je Aliyev.

Podsjetio je da se pravila međunarodnog prava grubo krše u različitim dijelovima svijeta.

"Ratovi i sukobi se rasplamsavaju. U ovom slučaju odbrambeni potencijal zemalja pretvara se u glavni jamac sigurnosti. Saradnja između članica zemalja u područjima kao što su sigurnost, odbrana i odbrambena industrija treba dodatno povećati", istakao je Aliyev.

Govorio je i o 30-godišnjoj okupaciji azerbajdžanskih zemalja od strane Armenije, razaranjima koja je Armenija počinila u azerbajdžanskim gradovima, pregovaračkom procesu koji je trajao godinama bez ikakvih rezultata i Drugom karabaškom ratu.

"Azerbajdžan je porazio Armeniju koristeći svoju pravo na samoodbranu i obnovio svoju teritorijalnu cjelovitost", rekao je Aliyev.

Navodeći da je suverenitet Azerbajdžana u regiji u potpunosti osiguran protuterorističkom operacijom provedenom u Karabahu u septembru, Aliyev je rekao: "U protuterorističkoj operaciji nije nanesena nikakva šteta civilima i civilnoj infrastrukturi. Azerbajdžan je u potpunosti poštivao međunarodno pravo. Misija UN-a, koja je dva puta posjetila regiju, također je to odobrila".

Naveo je da su započeli sveobuhvatne radove na obnovi u regijama oslobođenim od okupacije.

"Najmanje 2,4 milijarde dolara bit će potrošeno 2024. godine. Stvarni vlasnici zemlje vratili su se u gradove Lachin i Fuzuli te tri sela. Više od 140.000 ljudi vratit će se u Karabah i istočni Zangezur do kraja 2026. godine", pojasnio je Aliyev.

Zahvalivši čelnicima Uzbekistana i Kazahstana na izgradnji škole i kulturnog centra u Fuzuliju, Aliyev je rekao: "Mi smo dio velikog turkijskog svijeta. Siguran sam da će naše prijateljstvo i bratstvo biti vječni, a međunarodni utjecaj TDT-a čak će se povećati".​

Organizacija turkijskih država, koja se ranije zvala Turkijsko vijeće, međunarodna je organizacija koja se sastoji od nezavisnih turkijskih zemalja koje zajedno rade na jačanju međusobnih odnosa.

Njene članice su Turkiye, Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan, dok Mađarska, Turkmenistan i Turska Republika Sjeverni Kipar imaju status posmatrača.

TRT Balkan / agencije