Stopa nezaposlenosti u Španiji iznosi 12,6 posto, otkrili su zvanični podaci objavljeni u četvrtak.     Foto: AA

Oko 45.000 ljudi izašlo je u četvrtak na ulice Madrida tražeći veće plate kako bi se izborili sa inflacijom.

Protest pod nazivom "Plata ili sukob" organizovala su dva vodeća sindikata Španije - Generalni sindikat radnika (UGT) i Radničke komisije (CCOO).

Prema nedavnoj studiji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), španski radnici će ove godine u prosjeku imati pad realnih plata za 4,5 posto zbog inflacije.

To je jedan od najvećih gubitaka. Očekuje se da će njemački radnici doživjeti pad realnih plata za 2,9 posto, a američki radnici izgubiti samo 0,6 posto onoga što su zaradili 2021. u realnom iznosu.

"Plate u Španiji padaju kako troškovi života postaju sve viši. U međuvremenu, velike kompanije povećale su svoje višemilijardne profite i dijele dividende dioničarima", tvitovao je ministar za pitanja potrošača Alberto Garzon u znak podrške protestima.

Stopa nezaposlenosti u Španiji iznosi 12,6 posto, otkrili su zvanični podaci objavljeni u četvrtak.

Španija prolazi kroz najveću inflaciji u posljednjih 30 godina i historijski rast cijena usljed posljedica rusko-ukrajinskog rata, a kvalitet života građana oslabljen je smanjenjem njihove kupovne moći.

Ministarstvo poljoprivrede, hrane i ribarstva Španije početkom mjeseca objavilo je izvještaj u kojem se navodi da je godišnja kupovna moć za prehrambene artikle Španaca prvi put pala ispod 600 litara/kilograma.

Prosječni godišnji trošak punjenja frižidera i ostave za Špance za period avgust 2021. – jul 2022. godine iznosi 1.698 eura. Ta brojka je 5,3 posto manja od najniže kupovne moći ikada zabilježene u toj zemlji.

Uporedo s tim, Udruženje za zaštitu potrošača (OCU) saopćilo je da svaki Španac potroši u prosjeku 15,2 posto više na punjenje svoje potrošačke korpe nego u prošloj godini, što je najveći porast u posljednje 34 godine, odnosno od 1988. godine kada se mjeri ova statistika.
TRT Balkan / agencije