Američki državni sekretar Antony Blinken telefonski je razgovorao s bivšim predsjednikom Nigera Mohamedom Issoufouom o aktuelnoj krizi.     Foto: Reuters

Američki državni sekretar Antony Blinken telefonski je razgovorao s bivšim predsjednikom Nigera Mohamedom Issoufouom o aktuelnoj krizi nakon vojnog udara u toj afričkoj zemlji.

Blinken je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka pritvora u lošijim uslovima sadašnjeg predsjednika Mohameda Bazouma i njegove porodice.

“Sekretar je rekao da je posebno zaprepašten time što su oni koji su preuzeli vlast u Nigeru odbili da oslobode članove porodice Bazoumu u znak dobre volje“, saopćio je portparol State Departmenta Matthew Miller.

On je dalje naveo da je Blinken uvjerio bivšeg predsjednika Nigera u kontinuiranu posvećenost Sjedinjenih Država pronalaženju mirnog rješenja krize.

Poziv je uslijedio dan nakon što je Blinken izrazio podršku naporima bloka Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS).

“ECOWAS, organizacija koja okuplja zemlje zapadne Afrike, igra vodeću ulogu u razjašnjavanju imperativa povratka ustavnom poretku, i mi veoma podržavamo vodstvo ECOWAS-a i rad na tome“, rekao je Blinken novinarima nakon sastanka s njegovom meksičkom kolegicom Alicia Barcena Ibarra.

ECOWAS je u četvrtak naredio aktiviranje pripravnosti svojih snaga kako bi se obnovio ustavni poredak u Nigeru.

Bazoum je svrgnut 26. jula u vojnom udaru koji je predvodio general Abdourahamane Tchiani, bivši komandant nigerske predsjedničke garde. Bazoum je od tada navodno držan kao talac u predsjedničkoj palati u glavnom gradu, Niameyu.

TRT Balkan / agencije