"Državni sekretar Antony Blinken je bio prilično jasan u vezi toga i tokom svojih putovanja",   rekao je novinarima Vedant Patel           Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) u utorak su objavile da ne podržavaju "ponovnu okupaciju" Pojasa Gaze od strane Izraela nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da će njegova zemlja preuzeti "sveukupnu sigurnosnu odgovornost" na toj teritoriji.

"Mi ne podržavamo ponovnu okupaciju Gaze, a ne podržava ni Izrael", rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel i dodao:

"Državni sekretar Antony Blinken je bio prilično jasan u vezi toga i tokom svojih putovanja."

Patel je napomenuo da se SAD složio sa Izraelom da "nema povratka na status quo od 6. oktobra".

"Izrael i region moraju biti sigurni, a Gaza više ne može biti baza iz koje se mogu pokrenuti teroristički napadi protiv naroda Izraela ili bilo koga drugog", dodao je Patel.

Pojas Gaze je pod teškim izraelskim bombardovanjem otkako je palestinska grupa Hamas pokrenula iznenadnu ofanzivu na Izrael 7. oktobra.

Od tada je ubijeno najmanje 10.328 Palestinaca, među kojima 4.237 djece i 2.719 žena. Prema zvaničnim podacima broj poginulih u Izraelu je oko 1.600.

TRT Balkan / agencije