Blinken je, međutim, napomenuo da Hamas mora jasno odobriti prijedlog o prekidu vatre.         Foto: Reuters

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u utorak da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu "ponovo potvrdio svoju posvećenost" prijedlogu o prekidu vatre u Gazi tokom njihovog sastanka u ponedjeljak navečer.

"Sastao sam se sinoć s premijerom Netanyahuom i on je potvrdio svoju posvećenost prijedlogu", rekao je Blinken za izraelski javni servis KAN.

On je također rekao da je Hamasovo pozdravljanje glasanja u UN-u o rezoluciji o prekidu vatre koju podržavaju SAD znak "nade".

Blinken je, međutim, napomenuo da Hamas mora jasno odobriti prijedlog o prekidu vatre.

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je usvojilo rezoluciju koja podržava prijedlog o prekidu vatre u Gazi koji je najavio američki predsjednik Joe Biden sa 14 glasova za i suzdržanom Rusijom.

Usvojena rezolucija naglašava diplomatske napore Egipta, SAD-a i Katara i pozdravlja trofazni prijedlog koji je podržao Biden 31. maja.

Palestinska grupa Hamas pozdravila je odredbe rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i njenu afirmaciju trajnog prekida vatre u Gazi, potpuno povlačenje izraelskih snaga iz pojasa Gaze, razmjenu zarobljenika, rekonstrukciju, povratak raseljenih osoba u svoje domove, te odbacivanje bilo kakvih demografskih promjena ili smanjenja veličine pojasa Gaze, kao i uvođenje neophodne pomoći za palestinski narod u Gazi.

Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 37.100 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a skoro 84.700 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah obustavi operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je i ovaj grad napadnut 6. maja.

TRT Balkan / agencije