Pokazalo se da je 2023. godina bogata otkrićima artefakata u Belgiji.         Foto: FENA

Iako je južni rub Antwerpena bio mnogo manje gusto izgrađen u rimsko doba nego danas, postojala su naselja u kojima se praktikovala poljoprivreda. Na lokalitetu iskopavanja u Mortselu, arheolozi iz Flamanskog centra za baštinu pronašli su ostatke jednog takvog naselja. Njihovi nalazi uključuju zdjelu za žrtvu, posudu, keramički materijal i čašu s natpisom "Avoca te".

Arheolozi su se konsultovali sa profesorom Christianom Laesom sa Univerziteta u Antverpenu, koji je specijaliziran za klasičnu antiku.

"Značenje glagola 'avocare' se vremenom promijenilo", rekao je Laes.

"Prvobitno je ta riječ značila 'pozvati nešto ili nekoga' ili 'preusmjeriti'. Kasnije se to razvilo u 'zabaviti'. 'Avoca Te' - ovdje u imperativu - može se prevesti kao 'zabaviti'. Fraza je vjerovatno neformalni izraz koji se koristio tokom svečanosti na kojima je vino raskošno teklo", rekao je on.

Nebrojene čaše iz rimske civilizacije su pronađene u prošlosti, a "avocare" je dobro poznat glagol, ali ova formulacija još se nije našla na čaši za piće bilo gdje u svijetu, prema međunarodnoj bazi podataka natpisa. Laes je potvrdio o kakvom se jedinstvenom nalazu radi.

Pokazalo se da je 2023. godina bogata otkrićima artefakata u Belgiji. U aprilu su belgijski arheolozi otkrili dokaze o rimskom svetilištu i groblju u Elewijtu, blizu Zemsta.

FENA