U anketi, koju je uradio pravni fakultet Marquette, 52 posto ispitanika izjavilo je da bi podržalo republikanskog kandidata Trumpa, dok je 47 posto preferiralo Bidena.     Foto: Reuters

U anketi o predsjedničkim izborima 2024. u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kandidati Republikanske stranke, bivši predsjednik Donald Trump i guverner Floride Ron DeSantis, su ispred predsjednika Joea Bidena.

U anketi, koju je uradio pravni fakultet Marquette, 52 posto ispitanika izjavilo je da bi podržalo republikanskog kandidata Trumpa, dok je 47 posto preferiralo Bidena.

Ukoliko guverner Floride DeSantis bude u borbi s Bidenom, izgledi su da će imati podršku 52 posto birača, a aktuelni američki predsjednik 48.

U borbi između Bidena, Trumpa i još jednog mogućeg kandidata, 41 posto je reklo da bi glasalo za Trumpa, 34 posto za Bidena, a 19 posto za drugog kandidata.

U istoj anketi sprovedenoj u martu, moguća predsjednička trka između Bidena i Trampa 2024. bila je izjednačena sa 38 posto, dok je u scenariju utrke između Bidena i DeSantisa, Biden imao 42 posto, a DeSantis 41 posto glasova.

TRT Balkan / agencije