“Danas smo bliži miru s Armenijom nego ikada ranije. Južni Kavkaz nikada nije bio ovako blizu miru. To je rezultat Drugog ratau Karabahu“, naglasio je Aliyev.           Foto: AA

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio je da je oslobađanjem Karabaha od armenske okupacije postignuta historijska pravda i da Južni Kavkaz nikada nije bio bliže uspostavi mira.

U govoru na otvaranju 11. globalnog foruma u Bakuu, Aliyev je govorio o procesu koji je doveo do Drugog rata u Karabahu, godinama armenske okupacije azerbejdžanskih teritorija i neuspjehu prethodnog višegodišnjeg pregovaračkog procesa.

Podsetivši da je Azerbejdžan uspostavio suverenitet nad svim svojim teritorijama u Karabahu zaključno sa antiterorističkom operacijom u septembru 2023. godine, Aliyev je rekao da su Azrbejdžan i Armenija danas bliži miru nego ikada ranije.

“Danas smo bliži miru s Armenijom nego ikada ranije. Južni Kavkaz nikada nije bio ovako blizu miru. To je rezultat Drugog ratau Karabahu“, naglasio je Aliyev.

Ističući da je Armenija godinama naoružavana, Aliyev je kazao da to nije bilo od koristi Armeniji jer su azerbejdžanske snage tokom antiterorističke operacije zaplijenile vojna vozila, oružje i municiju u vrijednosti od oko milijardu dolara, kao i oružje u vojnu opremu u vrijednosti oko pet milijardi dolara tokom Drugog rata u Karabahu.

“Azerbejdžan je spreman da nastavi mirovni proces. Postigli smo historijsku pravdu. Sada je vrijeme da se okonča neprijateljstvo u regionu“, poručio je Aliyev.

Azerbejdžanski lider je također kazao da Francuska ima izražen stav protiv Azerbejdžana i da se mnogo trudila da Bakuu nametne međunarodne sankcije.

“Mi nismo učinili ništa protiv međunarodnog prava i svi napori Francuske bili su uzaludni“, kazao je Aliyev.

Učesnicima Globalnog foruma Aliyev je pokazao i fotografije oskrnavljene statue azerbejdžanskog pjesnika Natavana u Evian-les-Bainsu na francuskoj obali Ženevskog jezera.

“Nos statue je slomljen, boja je bačena na nju. Uprkos svim našim molbama, nisu popravili statuu. Nakon dugih napora, odnijeli su taj spomenik u Azerbejdžanski kulturni centar i postavili ga tamo“, kazao je Aliyev.

Otvaranju Globalnog foruma u Bakuu prisustvovali su i predsjednik Albanije Bayram Begay, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, visoki predstavnik Alijanse civilizacija pri Ujedinjenim nacijama Miguel Angel Moratinos i brojni visoki zvaničnici i gosti.

Forum se održava u organizaciji Međunarodnog centra “Nizami Ganjavi“ na temu “Rekonstrukcija razbijenog svijeta“.

Učestvuje blizu 400 zvanica iz 68 država, uključujući bivše i aktuelne šefove država i vlada, dobitnike Nobelove nagrade, čelnike međunarodnih organizacija i predstavnike civilnog društva.

TRT Balkan / agencije