Pištolj je imao dimenzije 40 sa 20 centimetara i napravljen je od materijala poput metala i drveta.     Foto: Reuters

"Izrada oružja pomoću 3D štampača i proizvodnja bombi danas se može naučiti na internetu sa bilo kog mesta u svetu. To se može uraditi za dva do tri dana nakon što se nabave delovi kao što su cevi“, izjavio je je Micuru Fukuda, profesor Univerziteta Nihon, specijalista za upravljanje krizama i terorizam, koji je analizirao slike pištolja korišćenog u Abeovom ubistvu, prenosi Rojters.

Video-snimci pokazuju kako je napadač pucao na Abea iz naprave koja je imala kundak i nešto što izgleda kao dve cevi prekrivene crnom trakom za izolaciju.

"Svako ko ima osnovno znanje o tome kako oružje funkcioniše mogao bi to da uradi“, izjavio je stručnjak za vatreno oružje Tecuja Cuda, dodajući da je moguće da se oružje korišćeno u napadu moglo napraviti i za manje od pola dana, prenosi Rojters.

Japanski mediji objavili su danas da je osumnjičeni rekao istražiteljima da je na internetu tražio uputstva kako da napravi vatreno oružje, kao i da je na isti način naručio delove i barut.

Pištolj je imao dimenzije 40 sa 20 centimetara i napravljen je od materijala poput metala i drveta, saopštili su juče novinarima zvaničnici policije prefekture Nara, prenosi Rojters.

Policija nije isključila mogućnost da su meci takođe napravljeni ručno, ali je navela da to još istražuje, a istražitelji su iz Jamagamijeve kuće zaplenili naprave koje izgledaju kao pet ručno rađenih pušaka, izvestile su danas novine Mainiči, navodi britanska agencija.

„Primitivno, ali smrtonosno, ručno proizvedeno vatreno oružje kao što je ovo je jednostavno napraviti“, izjavio je Dženzen Džons, specijalista za obaveštajne podatke o oružju i municiji u Australijskoj službi za istraživanje naoružanja, prenosi Rojters.

Slike vatrenog oružja iz kog je ubijen Abe ukazuju na upotrebu električnog mehanizma za paljenje, naveo je Džons i dodao da je metoda električnog pokretanja u ovom slučaju verovatno izabrana zato što je konvencionalne kertridže mnogo teže nabaviti u Japanu nego u mnogim drugim zemljama.

Napad na bivšeg japanskog premijera je pokazao da se oružano nasilje ne može potpuno eliminisati čak ni u zemlji u kojoj su zakoni o oružju toliko strogi da građani gotovo ne mogu ni da zamisle da kupe ili poseduju vatreno oružje.

Iako je poslednjih godina u Japanu bilo slučajeva da su ljudi sami napravili oružje, zločini počinjeni oružjem su veoma retki u toj zemlji: prema policijskim podacima, prošle godine je bilo 10 takvih incidenata u kojima je poginula jedna osoba, a u osam su učestvovali kriminalci.

Tanjug